Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 18 éves ]
2009-09-28
4 komment

Engedj el! – Nyereményjáték!

Ám mi történik, ha a békés család megbomlik, a szülők elválnak? Mi történik, ha a gyermek elveszíti az édesanyját, vagy az édesapját? Mi lesz vele, ha vérszerinti szüleinek soha nem is kellett?

Marcel Rufo francia gyermekpszichiáter „Engedj el!” című művében többek közt ezekre a kérdésekre keresi a választ a gyermek és szülei közt lévő kötelékeket boncolgatva. Teszi mindezt sok-sok éves tapasztalataira támaszkodva, olvasmányos, közérthető formában, az életből vett példákra alapozva.

A kis Antonia példáján keresztül jól érzékelhetjük, hogy az alvás is egyfajta elválás a szülőktől, ezért aztán egyes esetekben a gyermekeknél az esti rutin már extrém, megrögzött viselkedési mintákat mutató rituálévá fokozódhat. Az iskolafóbia egyik lehetséges okára, nevezetesen a haláltól való félelemre is rámutat a szerző, mondván, a gyerkőcökben 6-7 éves korban tudatosul a halál fogalma, annak visszafordíthatatlansága – ezzel együtt pedig az, hogy örökre elveszíthetik a szüleiket.

Az általa kezelt kis páciensekről megértéssel, szeretettel, ítélkezés nélkül beszélő szerző soraiból az is kiderül, hogy míg számos esetben van gyógyulás, kivezető út, és a szakemberhez vitt csemete végül lelkileg egészséges felnőtté válik, addig sajnos vannak esetek, amikor ez nem így történik. Van, hogy az egykor kapott sebek nem gyógyulnak be, és a kezelt fél eldobja magától az életet, de az is előfordulhat, hogy nem lelki okok, hanem gyógyíthatatlan betegség, például skizofrénia, áll a szokatlan viselkedés hátterében. Az élet sajnos nem habos torta… ám Marcel Rufo megvigasztal minket, hogy ő gyermekpszichiáter, extrém esetekkel találkozik, szerencsére a legtöbb gyermek képes túltenni magát a traumákon, zökkenőmentesen átvészelni az első szerelem csalódását, és végül egészséges módon válik el az otthontól és ezzel együtt szüleitől.

A Park Kiadó gondozásában megjelent kötetet ajánljuk minden leendő és gyakorló szülőnek, olvassák el egyszer, kétszer, többször, gondolkodjanak el a leírt történetek tanulságán, építsék be a mindennapjaikba, hogy mikor gyermekeik fészekből való kirepülése után hátradőlnek, elmondhassák – „Igen, egészséges, érett, értékes felnőttet adtam a világnak.”

A Park Kiadóval közös nyereményjátékunkkal mi is szeretnénk hozzájárulni, hogy Te is átélhesd ezt az érzést. Oldd meg mini kvízünket és a helyes válaszokat küldd el a nyerj@anyuci.hu e-mail címre, és Tied lehet a Park Kiadó jóvoltából felajánlott 5 kötet egyike!

Kérdések:

1,

Mi a szerző, Marcel Rufo foglalkozása?

a, gyermekpszichológus

b, gyermekápoló

c, gyermekpszichiáter

2,

A szerző szerint mi az iskolafóbia egyik oka?

a, a haláltól való félelem

b, a mumustól való félelem

c, az elválástól való félelem

3,

Marcel Rufo: Engedj el! című könyvében…

a, …mindennapi esetekkel találkozhatunk.

b, …szaknyelven olvashatjuk az egyes eseteket.

c, …ugyan kirívó esetekkel találkozhatunk, de érthető megfogalmazásban, saját szülői stílusunkra is alkalmazhatóan.

 

A helyes válaszokat ide várjuk: nyerj@anyuci.hu

A helyes válaszok beküldésének határideje: 2009. 10. 05.  24:00.

A kötet a Book.hu-n is megvásárolható, 15% kedvezménnyel!»

Cimkék: életmód
Hozzászólások
4db hozzászólás
cache