Milyen idős a gyermeked?
[ 24 hetes - 7 éves ]
2009-08-03
1 komment

Érzékenység a gyerkőcöknél

Ha érzékenységről van szó, a leggyakoribb jelenség az ételérzékenység. Ez elsősorban csecsemő és kisded korban alakul ki. Mik a tüneti? Mi az oka? Hogy lehet kiiktatni? Mindenre van válasz, csak figyelmesnek kell lenni. Türelemmel kigyógyíthatjuk orvosok és mi magunk - szülők - csapatjátékával.

Kevesen vannak annak az információnak a birtokában, hogy egyes légzőszervi, emésztőrendszeri bajok, valamint bőrproblémák hétterében igenis az ételérzékenység állhat. A légzőszervi megbetegedéseknél jelentkező tünetek a gége- és hörghurut, a visszatérő középfül- és orrmelléküreg gyulladások. A bőrproblémáknál, pedig elsősorban a hajlatoknál figyelhető meg száraz, de néha nedvedző bőrjelenség, ami viszketéssel is járhat. Ezeket a tüneteket produkáló gyermekeinknél tejérzékenységre gyanakodhatunk.

Teendőnk az otthoni diagnózis felállításakor a következő: a gyanúba keveredett élelmiszereket kiiktatjuk féltve nevelt gyerekeink étrendjéből néhány hétre. Majd óvatos, és fokozatos visszaállítás történik. Amennyiben a nélkülözés időszakában kicsinyünk tünetei megszűnnek, majd visszajövetelükkor előjönnek, valószínűsíthető, hogy ételérzékenységgel állunk szemben. Vannak szülők, akik félnek ilyesmi kísérletekbe belemenni, azoknak a vérvétel alapján kimutatott eredményekkel az orvosok felé vezessen az útjuk.


Ezek után jöhet a kezelés, ami az adott légúti betegségek gyógyításából, és egyénre kifejlesztett speciális diétából tevődik össze. Ezek beállításához már mindenképpen meg kell látogatnunk gyerkőcünkkel a rettegett fehérköpenyes bácsit, vagy nénit.

Jó hír, hogy a helyes diéta betartásával a túlérzékenység 3-4 éves korra nagymértékben megszelídül, és lassan megadja magát. Ezek után adhatunk nekik kis mértékben ételekbe főzve tejterméket, tejet, tejfölt, majd tejszínt. Ezeknél a fokozott rászoktatásoknál ajánlott az erjesztett tejtermékekkel próbálkozni. A későbbiekben, pedig már lehet szó, hogy tömör valójukban is megismertessünk cseperedő porontyunkkal az eddig elhanyagol újdonságnak számító ételeket.

Akadnak olyan kiemelkedő esetek, hogy a továbbiakban is kell tartani a mértéket – pl.: 1 db joghurt és 1 db túrórudi –, mert ezeken a határokon felüli fogyasztásnál újra kijönnek a régi problémák. Ezt a szülők könnyedén észlelni tudják egy kis odafigyeléssel. A legtöbb gyerek viszont négy-öt éves kor felett már teljesen tünetmentessé válik, és nem kell fokozott figyelemmel kísérni minden falatot, amit a szájukba vesznek.


Tehát érdemes a diétát betartatni velük, mert ha nem engedelmeskedünk az orvos által kiírt megszorításoknak, ha úgy állunk hozzá, hogy „na ez a kicsi még nem árthat”, csak rontunk a helyzeten. Hiszen ezeknél a gyerekeknél, akiknél csecsemő és kisded korban nem tartják be a diétát, megerősödhet az ételérzékenység, és ételallergiává alakul, ami hosszú távon tartóssá válhat.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
1db hozzászólás
cache