Milyen idős a gyermeked?
[ 4 1/2 éves ]
2009-07-09
0 komment

…és a kobold összetörte a poharat – A mesék világa

Párosítsuk a gyerek hiperaktív fantáziáját és a robbanásszerűen fejlődő nyelvi készségeit, és a legelképesztőbb meséket kapjuk eredményül, amikkel valaha találkoztunk. Nagyon meggyőzően meséli majd el az őserdőben tett kirándulásának minden apró részletét, a sivatag fölötti repülőutat is életszerűen írja, le nem beszélve a dinoszauruszok között tett kirándulásáról – és mindezt ebéd előtt. Esetleg leírhatjuk a legjobban sikerült meséket, vagy elismételtethetjük vele egy kamerába, hogy valamikor jót kacagjunk majd rajta együtt.

Ez a képesség néha jókora füllentésekben ölt testet, amikor is a gyerek komoly képpel bizonygatja, hogy egy csintalan kobold törte össze a méregdrága porcelánvázánkat. Persze valójában nem a mi félrevezetésünk a célja, csak el akarja kerülni a bűntudat okozta lelki gyötrelmeket, és igyekszik megszabadulni a büntetés riogató árnyképétől is. Tudja, hogy bajban van, ideges, és nem tudja, hogyan nézzen szembe nyíltan a tényekkel. Tapintatosan közöljük vele, hogy tudjuk, mi történt valójában, segítsünk neki feltakarítani, és ezzel zárjuk is le az ügyet. Ha összeveszünk vele, akkor csak megijed, és később újra elkövet majd ilyen apró bakikat. Inkább tanítsuk meg, hogyan kell kezelni az ilyen hibákat.

Amikor mi mesélünk, mi se fogjuk vissza magunkat. Az elmúlt hónapokban már rájöhettünk, hogy jóval hosszabb meséket tud végighallgatni, mint korábban, sőt, a rövid, egyszerű mesék egyáltalán nem elégítik ki érdeklődését. Az írott mesék nagyon jók és hasznosak, csak egy dolgot nem tudnak: nem ismerik a mi gyerekünket. Egyszerűbben szólva: minden gyereknek sajátságos fantáziavilága van, a mesék pedig nem mindig ebben a különös és igen egyedi világban zajlódnak. A legegyszerűbb, ha mi magunk találunk ki történeteket. Nem kell művészi tehetségű írónak lenni, elég, ha gyerekünket ismerjük: belevesszük azokat a szereplőket, akiket a leggyakrabban emleget, és olyan eseményeket, amelyek nem régiben gyermekünkkel történtek meg, vagy amelyek láthatóan izgatják őt. Mesélhetünk a kis pónilóról, akinek a törpe elvette a játékát, a lila cicáról, akinek eltörött a lába, a varázslóról, akinek kigyulladt a háza…

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache