Milyen idős a gyermeked?
[ 41 hetes - 48 hetes ]
2009-08-05
0 komment

Étkezési tanácsok a baba 10-11 hónapos korában

A pici babák többsége 10-11 hónapos korára már önállóan is nagyon szeret eszegetni. A kanalazáshoz persze nem elég ügyes még, de apró kis ujjait bámulatosan használva a darabos ételeket, kekszet, kenyeret, kiflit már örömmel majszolgatja magában is. Minden baba egyéni ütemben fejlődik, így a kanalazás tanítását sem lehet fix időponthoz kötni. Ez az életkor azonban már alkalmas lehet rá a pici, hogy elkezdjük az első evőeszköz használatának tanítását.

A módszer nagyon egyszerű; hagyjuk hogy, a pépes ételek etetése közben a kisbaba is kezében tartson egy kanalat. Eljön az idő, amikor – ahogy az anyucitól látja – maga is ki fogja próbálni a mozdulatot. És hogy mit kanalazzon a babácska ezekben a hónapokban?

Természetesen főzelékeket, illetve kanalazható állagú gyümölcsöket, pépeket, ahogy eddig is.  Készíthetünk a babának padlizsánt, zöldbabot, káposztát, mángoldot, rebarbarát. Feltétként – a főzelék és feltét párosítás kérdésében saját ízlésünkre hagyatkozva – csirkemellel, pulykával, májjal, marhával, sertéssel, tojássárgájával, sajttal. A vörös húsféleségek (marha, sertés, bárány) másfajta mennyiségű, illetve arányú tápanyagokat tartalmaznak, mint a fehér húsok, (csirke, pulyka) Kicsit nehezebben emészthetők, mint a fehérhúsok, de sok olyan tápanyag van bennük, amelyek nagyon fontosak a babák fejlődése szempontjából. Élettani szempontból a legfontosabb, hogy a vörös húsok gazdagok vasban, B12 –illetve számos egyéb B vitaminban. A B12-vitamin a vérképzéshez, az egészséges gyomor- é bélműködéshez is elengedhetetlen. Ebédre főzelékként spenótot, sóskát is adhatunk a kicsinek. Sok bennük a vas, a C-vitamin, a magnézium és a folsav, de a magas oxaláttartalom miatt ezeket csak heti egy alkalommal főzzük!

Szerencsés az a baba, akinek ebben az életkorban még jut anyatej, amelyből megkapja a csontfejlődéshez szükséges kalciumot és foszfort. Ha erre nincs mód, akkor különösen ügyelni kell a megfelelő napi fehérjeadagra. 500 ml legyen/nap. A sajt mellett itt az ideje joghurt és a túró nagyobb mértékű fogyasztásának is. A túrót keverhetjük gyümölcsökkel (reszelt alma, tört meggy, pépes banán, őszibarack stb.) de zöldséggel is (pl. paradicsommal, krumplival).

Ezekkel vidám változatosságot csempészhetünk a baba étrendjébe. Különlegesség például, ha a joghurtot, túrót a gyümölcsök mellett még kis fahéjjal ízesítjük. Uzsonnára kipróbálhatjuk a szárított gyümölcsöket is (barackot, szilvát) másfajta főtt és nyers gyümölcsökkel keverve.
Megpróbálkozhatunk különféle salátákkal is. Például az alma és a cékla vagy a sárgarépa és a kelkáposzta kiváló párosítás.

A baba ízlését jelentősen befolyásolja az édesanyja kreativitása is. Ha ügyesen keverjük az alapanyagokat, gusztusosan készítjük és tálaljuk az ételeket, előfordulhat, hogy babánk olyan ízeket is elfogad majd, amelyeket előtte önállóan, magában kínálva nem fogadott kitörő örömmel.

Képek forrása: flickr.com

Az első szilárd babafalatok  

Mit fogyaszthat a 7 hónapos baba?

Hogyan tápláljuk 8-9 hónapos babánkat

Hogyan tápláljuk 1 éves pici babánkat

Cimkék: táplálkozás
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache