Milyen idős a gyermeked?
[ 3 éves - 12 éves ]
2011-02-05
0 komment

Farsangi készülődés: busóálarcok

Nézzük meg a mohácsi busóálarcokat és alkossunk mi is valami hasonlót!

HOZZÁVALÓK

Gömb alakúra fújható lufi
Tapétaragasztó
Széles ecset
Fekete-fehér újságpapír
Félfamentes rajzlap
Háztartási papírtörlő
Tempera vagy akrilfesték
Ceruza, olló, ecsetek
Fonal, rafia vagy prém

 

ELKÉSZÍTÉSE

Fújjuk fel a lufit kicsit nagyobbra, mint egy ember feje. Vágjuk az újságpapírt kisebb darabokra. Keverjük ki a tapétaragasztót egy zárható tetejű edényben (így könnyen eltehetjük másnapra). A széles ecset segítségével kenjünk be ragasztóval egy kis darab újságpapírt és simítsuk a lufira. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg a lufit három-négy rétegben teljesen beborítottuk papírral. Ezután tegyük félre és ne nyúljunk hozzá, amíg teljesen meg nem szárad.

Ha megszáradt, lyukasszuk ki a lufit, és hosszában vágjuk ketté a papírburkot. Két maszkot is készíthetünk így, de lehet akár eleje-hátulja is. Daraboljuk fel a rajzlapot és készítsünk orrot egy félbehajtott és a ragasztási felületnél bevagdalt lap segítségével. Vonjuk be a maszkot a rajzlapcsíkokkal (ez még jobb tartást ad neki). Ismét hagyjuk megszáradni. Ezután háztartási papírtörlővel fedjük be a felületet. Ez a réteg száradás után szépen festhető lesz és a kisebb-nagyobb egyenetlenségek is eltűnnek.

Amikor az alap egészen kiszáradt, vágjuk le körben a széleket, majd mérjük ki pontosan és rajzoljuk fel a szemek helyét, végül körömvágó ollóval vágjuk ki. Fontos, hogy jól ki lehessen látni a maszk mögül, próbáljuk fel az álarcot, most még könnyedén igazíthatunk rajta. Készíthetünk szarvakat is az álarcra. Kivágjuk rajzlapból a szarvformát és felragasztjuk (ragaszthatjuk kívülre fülek segítségével vagy egy nyílást vágva belülre).

Fessük le a maszkot, majd díszítsük fonallal, rafiával, esetleg műszőrmével. Használjunk barnát, feketét, fehéret, vöröset, okkert. Variáljuk a sötét és világos színeket, fessünk ijesztő arcokat. Keressünk az interneten busójelmezes fényképeket és öltözzünk fel az idei farsangra úgy, mint a mohácsi sokacok a busójárás idején.

TIPP

Nem baj, ha munka közben kissé eldeformálódik az álarc. Festés előtt még könnyű ezen javítani, de ha megszáradt, akkor is korrigálhatjuk a ráragasztott díszítések segítségével.

Nagyobb gyerekek végig segíthetnek a készítésben, a kisebbek a festésnél, díszítésnél lehetnek aktívabbak.

- Augusztin Márta -

Varázspálcák»

Királyi korona»

Halloween tök»

Jedi lovag»

Tavasztündér»

Őrült tudós» 

Cicamica»

Kacsacsőrű Perry»

Pillangó jelmez»

Szőlőfürt jelmez»

 

Cimkék: szabadidő, ünnepek
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache