Milyen idős a gyermeked?
[ 14 éves - 18 éves ]
2010-03-25
1 komment

Fegyverek a fiataloknál

Szeretnénk, ha ezzel a témával nem is kellene foglalkozni, de sajnos mégis kell. Gyakori, hogy a fiatalok egymást kirabolják, megzsarolják vagy megverik, és olyan tárgyakat is használnak ilyenkor, amik fegyvernek minősülnek, akár élet kioltására is alkalmasak. Ezek beszerzése nem jelent túl nagy gondot számukra. 

Vannak olyan környékek, melyekről tudjuk, hogy veszélyesek, nem érdemes arra járni egyedül vagy éppen sötétedés után. A fiatalok zsebében gyakran meglapul egy-egy fegyvernek minősíthető tárgy védekezés vagy éppen támadás céljából. Sajnálatos módon lassan bármiből készíthető fegyver, de aki komolyabb illegális fegyvert akar szerezni, az is könnyedén megteheti. Most nem a lőfegyverekre gondolok elsősorban, hanem a pillangókésekre, boxerekre, viperákra, melyek súlyos sérüléseket okozhatnak akár egy gyerek kezében is.

Tény, hogy szinte bármi fegyverré válhat, és jellemzően azok a fiatalok hordanak inkább ilyen jellegű dolgokat maguknál, akik gyakran kerülnek zűrös helyzetekbe. Persze ez sincs egy adott környékhez kötve, a veszélyre minden alkalommal számítani lehet. A fegyvert hordók másik része pedig azért tart magánál borssprayt, vagy egy kisebb bicskát, hogy a támadásoknál megvédhessék magukat, nem tervezik meg előre a használatát, biztonságérzetet ad nekik. Persze, aki nem számít a támadásra, inkább ne is nyúljon a fegyveréhez, még mindig jobb, ha elveszik a telefonját esetleg pénztárcáját, minthogy nagyobb baja essen.

Bicskát vagy rugóskést mindenféle nehézség nélkül  beszerezhet bármelyik gyerek. A fiúknak gyakran az apjuk ad egy éles kést emlékként. Egy kés akkor minősül fegyvernek, ha a penge hosszúsága eléri a 8 centimétert. A nyele nem számít, hisz az nem tud már belefúródni semmibe sem. A rugóskések elrejtése pedig nagyon egyszerű, és szinte pillanatok alatt használatra kész, csak egy mozdulat és már nyitva is.

A kés mellett egyre elterjedtebb a boxer, melyet a kézre kell húzni. Ez akkor válik fegyverré, mikor az ujjakra felhúzzák, hisz használatához ez szükséges. A boxer anyagából kifolyólag megsokszorozza az ütés erejét. Egy harmadik, veszélyes fegyvernek minősülő tárgy a vipera. Ez egy rozsdamentes acélból készült hengeres cső, olyan mint egy vascső, annyi különbséggel, hogy négy, egyre vékonyabb részből áll. Hívják még teleszkópos botnak is. Összecsukva 15 centiméteres, míg kinyitva ennek a háromszorosa.

Ezeknek a tárgyaknak a beszerzése egyáltalán nem nehéz, csupán a megfelelő ismeretségi kör kell hozzá. Az is igaz, hogy improvizáláskor bármi használható fegyverként, legyen az egy vasrúd, vagy éppen egy törött üveg éles darabja. Sajnos a fiatalok gyakrabban hajlamosabbak előrántani a zsebben lapuló fegyvert, még nincs elég tapasztalatuk, hogy mindez milyen következményekkel járhat. Emellett sérthetetlennek érzik magukat, és a szabályok áthágása is menő dolognak számít ebben a korban.

Tanácsokat lehet adni nekik, például hogy ne menjenek sötétben egyedül olyan helyre, amiről hallották, hogy veszélyes lehet. Éjjel ne maradjanak ki sokáig, főleg olyan környéken, amit nem ismernek. Ne igyanak az utcán, mert az kiszolgáltatottá teszi őket. Ha leszólítja egy vagy több idegen fiatal őket, és már nem tudnak kitérni, inkább próbáljanak beszélni velük, ismerkedni, hátha a félelem hiánya láttán kevésbé lesz a másik fél támadó. Nem érdemes rögtön megvillantani a rugóskést, könnyen kihívhatják a sorsot maguk ellen. Végiggondolva, ha jobban belegondolunk egy telefon nem ér annyit, mint egy súlyos ütés, szúrás vagy rúgás a test bármely részére. Akármennyire hiszünk abban, hogy minket és gyermekeinket nem érhet semmilyen támadás, nem árt a fiatalokkal leülni és megbeszélni, mi a teendő ilyen helyzetben.

- Torma Tímea -

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: tinédzser
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache