Milyen idős a gyermeked?
[ 18 hónap - 3 éves ]
2010-06-25
0 komment

Fejleszd gyermeked érzékszerveit!

Érdeklődők, minden újra nyitottak, elbűvöli őket, ha valami újat tanulhatnak a világról, önmagukról. Használd ki gyerkőcöd felfedező hajlamait érzékszervei fejlesztésére!

Tedd mindezt aktív cselekvéseken keresztül, hiszen egyetlen fejlesztő DVD, mesterségesen előállított tananyag se veheti fel a versenyt a valódi élményekkel, tapasztalásokkal!

Kertészkedjetek:

Kis kertészed nem csak kellemes gyermekkori emlékeket szerez, miközben ültet, gazol, locsol, de rengeteg új tapasztalattal is gyarapodik, miközben a növények szépen növekednek a balkonládában, az ablakpárkányon vagy éppen a kiskertben. Ültetés közben ügyesendek a kezei, megtapasztalja, milyen érintése van a száraz és nedves földnek, mekkora erővel kell azt nyomni, hogy a palánta megmaradjon benne. Akár a homokozóban is játszhattok kertészesdit, így ugyan elmarad az élmény, melyet a növények szárba szökkenése okoz, de a mini gereblye, kapa itt is bevethető.

Főzőcskézzetek:

A főzőcskézés egyszerre fejleszti a vizuális, a matematikai és az interperszonális készségeket. Kezdetnek ne dobostortát hozzatok össze, elég a szendvics, a gyümölcssali, melyekhez már előre elkészítetted a hozzávalókat. A nagyobbakkal viszont már muffint, palacsintát is készíthettek.

A főzőcske játékhoz nem feltétlenül kell főznötök. A gyerekszobában, udvaron, homokozóban is tehettek úgy, mintha; kiváló szerepjáték, ami nagyban fejleszti a gyermek fantáziáját.

Művészkedjetek

Minden gyermek született művész, mivel sokkal jobban érdekli őket az alkotás folyamata, mint a végeredmény. A rajzolás, festés a legnagyobb favorit. Arra ügyelj csupán, hogy ne a hófehér damaszt terítő legyen az asztalon, miközben csemetéd Picassót játszik. A gyurmázás is nagyon kedvelt a kicsik körében. Miközben gyúrják, gyötrik, formázzák az anyagot, a tapintásuk, elképzelő képességük, kézügyességük egyaránt fejlődik.

Zenéljetek

A gyermekdalocskák, tapsikolós játékok, táncikálás egyaránt elbűvölik és fejlesztik gyermeked. Akár zenekart is alapíthattok, a serpenyők, vödrök, kanalak, lábasok kiváló hangszerek. Ha pedig már unod a ricsajt és eleged van, hogy huszadjára is ugyanazt a dalocskát éneklitek, emlékeztesd magad, mókázás közben rohamosan fejlődik gyermeked zenei, matematikai, interperszonális és mozgásos észlelése.

Sétáljatok

Akár a közeli parkba, akár az erdőbe vagy a hegyekbe mentek, gyermeked mindenképpen profitálni fog ezekből a kis kiruccanásokból. A még babakocsiban lévő babák élvezettel mustrálgatják a fák leveleit, akik pedig már járnak, nos, azok mindent szeretnek alaposan megvizsgálni, megfogni, szájba venni (légy mindig résen!), megszagolni. Nem is beszélve a gyűjtőszenvedélyükről. Az ezeken a felfedezőutakon begyűjtött kavicsokból, levelekből, virágokból kiállítást is szervezhettek otthon, elteheted emlékként, mikor majd nagy lesz, és számtalan fényképet készíthettek, melyeket olyan jó lesz elővenni sok-sok év múlva!

Képek forrása: flickr.com

 

 

Cimkék: fejlődés
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache