Milyen idős a gyermeked?
[ 1 éves - 13 hónap ]
2009-07-09
0 komment

Félelem, szorongás

12-13 hónapos kor környékén nagyon sok gyereknél erősödő félelmek jelentkeznek, például az idegen dolgokkal, személyekkel szemben. A gyerek nyugtalanná, idegessé válik, ha magára hagyjuk, még akkor is, ha olyan barátok vagy rokonok maradnak vele, akikkel amúgy sűrűn találkozik. Az ilyenkor síró, reszkető gyerek ilyenkor azt demonstrálja, hogy tudja a különbséget ismerősök és idegenek között.

Még azok a gyerekek is kerülhetnek ilyen szituációba, akik amúgy jól viselik ismeretlen emberek jelenlétét, közelségét. Az egyéves gyerkőc fantáziája is egyre színesebb, egyre erőteljesebb, és emiatt olyan holmik is félelmetesnek tűnhetnek számára, amik iránt eddig teljesen közömbös volt, legyen szó porszívóról, vagy akár a szomszéd macskájáról.

Mit tehetünk ilyenkor?

Ne feledjük, hogy a bizalom nem kényszeríthető ki, tehát ha a gyermeket sok idegen veszi körül, legyünk türelmesek, hagyjuk, hadd tartson távolságot, amíg ő úgy nem gondolja, hogy kapcsolatba akar lépni az ismeretlenekkel.

Segíthet neki az is, ha magunkkal visszük például bevásárolni, vagy a postára, ahol megfigyelheti, hogyan viselkedünk, ha idegen emberek vesznek körbe bennünket. Néhány dolog, amitől félhet gyermekünk – és módszerek, amikkel megnyugtathatjuk a kicsit:

 

  • Hangos zajok. Nem ritka, hogy a porszívó, vagy a fűnyíró hangja megrémíti a gyereket. Ilyenkor segít, ha hagyjuk, hogy megérintse ezeket a gépeket – persze csak miután kikapcsoltuk őket. Ha a szirénák hangjától ijed meg, akkor sétáljunk el vele a tűzoltóság előtt, hadd lássa a csendben parkoló autókat. Ha kíváncsiságot mutat egyes tárgyak iránt, hagyjuk, hogy felfedezze, megismerje őket (természetesen, csak ha biztonságos) ez segít kordában tartani a félelmeit. Soha ne kényszerítsünk rá ilyesmit.

  • A fürdőkád. A lefolyó, szappan folyik a szembe, elcsúszás – fürdéskor sok mindentől félhet a gyermek. Ha elkezd ellenkezni a kádba ültetés ellen, pedig korábban élvezte a dolgot, mosdassuk szivaccsal néhány napig. Ültessük az üres kádba, használjunk mosdókesztyűt, és elég egy bögrényi víz leöblíteni a haját. Néhány napig kihagyhatjuk a sampon használatát, amíg el nem ülnek ezek a félelmek. Néhány nap elteltével újra engedhetünk egy kis vizet a kádba, fokozatosan, napról napra emelve a felhasznált víz mennyiségén. Ha láthatóan attól fél, hogy a vízzel együtt ő is lecsúszik a lefolyón, szemléltessük a játékaival hogy a félelmei alaptalanok: ha a gumikacsa nem megy le, akkor ő sem fog.  • Állatok. Jellemző ebben a korban az állatoktól való félelem, még azon gyermekek körében is, akik otthonában vannak házikedvencek. Ez teljesen természetes, képzeljük csak el, mennyire megrémülnénk, ha egy két méter magas medvével találnánk szembe magunkat. Márpedig egy 13 hónapos gyerek számára a szomszéd aranyos golden retriever kutyusa is pont ilyen szörnynek tűnhet. Soha ne erőltessük, hogy megsimogasson egy állatot. Helyette inkább játsszunk közösen állatfigurákkal, vagy olvassunk olyan képeskönyveket, amiben állatok szerepelnek – lehetőleg olyan is legyen köztük, amitől a gyerkőc fél. Fontos, hogy megtanítsuk neki, hogy soha ne simogasson meg egyetlen kutyát vagy macskát sem kivéve, ha az állat gazdija jelen van, és megengedi. Még a legbarátságosabb kutya vagy macska is haraphat, karmolhat, ha provokálva érzi magát.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: fejlődés, nevelés
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache