Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 18 éves ]
2009-12-10
0 komment

Férfivá lesz a gyermek 2. rész

Nem valószínű, hogy az előző cikkben leírt juin szertartásban szívesen részt venne egy magyar, 5-6. osztályos kisfiú, aki számára az érzéstelenítéssel végzett fogfúrás is könnyeket és rémálmokat okoz. Valami mégis arra késztette ezeket a juin gyermekeket, hogy némán tűrjenek, sőt, büszkék legyenek foguk hiányára.

Mircea Eliade – a misztikumok és vallási hiedelmek elismert szakértője – szerint a titok a történelemi szemléletek különbözőségében rejlik. Számunkra a történelem azt jelenti, hogy az iskolában hetente kétszer negyvenöt percen keresztül hallgatjuk, hogyan öldösték le egymást elődeink. A primitív társadalmak azonban nem tartják olyan fontosnak a régmúltban élt ősök cselekedetit, szerintük csak az a lényeges, amit az istenek, szellemek gondoltak és tettek. Ők teremtették meg a világot a semmiből, ők alkották meg az embert, és segítik mindennapjaikat. A szertartások során nem is tesznek mást, mint elismétlik, eljátsszák az ember előtti világ eseményeit. A férfivá avatás szertartása tehát nem más – állítja a szakértő –, mint egy történelem óra, csak nem az emberi, hanem az isteni történelmet tanulják meg a diákok. Az Szent Történelmet pedig nem lehet pusztán logikai úton megérteni, át kell élni a félelmek és a kínok segítségével.

Doktor Oroszlán, a sebész

Az afrikai szavannákon élő fiúk beavatása talán még félelmetesebb és fájdalmasabb volt, mint ausztrál társaiké. A fekete fiúcskákat a törzs öregjei az egyik éjszaka összeterelték, elvitték egy barlangba vagy az erdő mélyére, elszakítva mindentől őket, amit ismertek, és ami megnyugtató volt számukra. Némaságra kényszerítetve, csak bizonyos ételeket fogyasztva teltek a napjaik, esténként pedig tüzet gyújtottak és köréje ültek. Ilyenkor az erdő mélyéből zöld szempárok villogtak feléjük, oroszlánok keresték áldozatukat. Egy este aztán megtörtént, amitől a legjobban féltek: az egyik macska kiugrott a sötétből. A tűz fénye megvilágította sörényét, hatalmas mancsait – a tudatlan európaiak minden bizonnyal oroszlánbőrbe öltözött embert láttak volna benne. A fiúk azonban tisztában voltak vele, hogy a ragadozó állatok mindenható szelleme jött el hozzájuk, hogy most megölje őket. Az oroszlán hatalmas karmával – egy karommal feldíszített késsel – a fiúk elé táncolva rávette magát a fiúk nemi szervére és gyors, szakszerű mozdulattal körülmetélte őket. A kifolyt vért sok törzs nem hagyta kárba veszni, összegyűjtötték, majd a már felavatott fiúk a felnőttekkel együtt ittak belőle.

Sigmund már megint csak „arra” gondol

Mivel a legtöbb primitív törzsnek meglehetősen homályos elképzelései vannak arról, hogyan is keletkezik az ember, számukra a legegyszerűbb módszer egy felnőtt férfi egyed létrehozására, ha az istenek eljárását utánozzák. A gyermeket megölik – nincs rájuk szükség –, és a semmiből előteremtik a csoport számára sokkal hasznosabb felnőttet. Ezért a műtét, a nemi szerv jelképes elpusztítása az ölést, a halált szimbolizálja, a seb begyógyulta után pedig máris úgy tekintetnek a fiúkra, mint most született, felnőtt emberekre – véli Eliade.

Freud gondolatai más irányba kalandoztak el, amikor értelmezni próbálta a serdülő fiúk körülmetélési szertartását. Szerinte a lényeges elem a serdülők szexuális érdeklődésének feléledése, amely nem mentes a saját anyjuk iránti vágyaktól sem. Az apák, hogy féltékenységüket kifejezzék a műtéttel szimbolikusan kasztrálják fiaikat. Egyúttal a vér elfogyasztásával segítik a csoportba illeszkedést is. Ez az aktus a nyelvükön azt jelenti: összetartozunk, most már te is olyan, vagy mint mi.

Az orvosok szerint a körülmetélésnek egészségügyi okai vannak. A természeti körülmények között élő férfiak számára ugyanis ez a legegyszerűbb módja, hogy bizonyos fertőzéseket elkerüljenek. Ezzel ugyan meg lehet magyarázni ezt a műtétet, de vannak olyan rítusok is ezeknél a törzseknél, amelyek arra utalnak, hogy máshol kell keresgélni az okokat. Ilyen például a körülmetélés után végzett második műtét, amikor a férfiak  húgynyílását egy vágással meghosszabbítják, és egy vaginát imitáló vágatot hoznak létre. Ennek az eljárásnak nincs semmilyen egészségügyi alapja, vagyis a magyarázat máshol rejtőzik, lehet, hogy a törzs társadalmi szokásaiban, szemléletében, ahogy Eliade gondolja, vagy lehet, hogy Freudnak van igaza, és az ember szexuális fejlődését kell kiindulópontnak tekinteni.

Egy ausztrál beavatási ceremónia, avagy a kiütött fog esete:

     Férfivá lesz a gyermek 1. rész

Hogyan avatták a múlt században hazánkban a fiúkat férfivá:

     Férfivá lesz a gyermek 3. rész

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: életmód, fejlődés
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache