Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 18 éves ]
2010-10-23
1 komment

Foltok a szőnyegen?

Ahol kisgyermek van a családban, ott elkerülhetetlen, hogy hol ez, hol az lecsurranjon, lecseppenjen a padlóra, kőre, na meg persze a szőnyegre. Nem állítjuk, hogy minden foltot könnyedén kiszedhetünk a kárpitból, de kellő türelemmel a nagy részük nyom nélkül eltüntethető.

A szőnyegtisztítás egyik alapszabálya, hogy ne dörzsöljük a foltot, hiszen az csak még jobban beleivódik a szövet szálaiba, melyek a durva erőbehatásnak köszönhetően sérülnek, kibolyhosodnak. Továbbá számoljunk azzal is, hogy a folt a szőnyeg hátoldalába is beitta magát, így onnan is ki kell szedni, különben át fog ütni.

Amennyiben tisztítószert használunk a folt elvátolításához, mindig a lehető legkevesebb mennyiséggel dolgozzunk, ne áztassuk el vele a szőnyeget. Ezenkívül mindig olvassuk el az útmutatót, hogy adott kárpittisztítót használhatjuk-e a szőnyegünk anyagára, és érdemes egy kevésbé látható felületén próbatisztítást végezni, hogy valóban nem roncsolja-e az anyagot.

A tisztításhoz a folt természetét is figyelembe kell venni. Nem mindegy, hogy sárfoltról, fehérjét tartalmazó foltról (tej, vér, húslé) vagy éppen rágógumiról van-e szó. Míg sár esetén elég, ha hagyjuk megszáradni, majd ezután felporszívózzuk, addig egyéb foltoknál már oldószerre is szükségünk lehet. Bár ez attól is függ, mennyire száradt bele a folt a kárpitba. Ha még nem száradt meg, akkor először papírtörlővel amennyit csak tudunk, itassunk fel belőle, majd ezután következzen a tisztítás. Beszáradt foltok esetén először fel kell lazítani a foltot, hogy el lehessen távolítani, és mindig a széle felől a közepe felé haladva végezzük a műveletet.

Íme néhány tipp:

Gyümölcslé: a megnedvesített foltra szórjunk sót, hagyjuk rajta, hogy felszívja, majd porszívózzuk fel. Ha szükséges, ismételjük meg a műveletet akár többször is.

Tea: meleg vízbe áztatott szivaccsal itassuk át a foltot, és ezután egy tiszta rongy segítségével nyomkodjuk szárazra.

Rágógumi: jégkockával dörzsöljük át, amíg megkeményedik, majd egy életlen késsel, spatulával távolítsuk el.

Tinta: amennyit csak tudunk, szívjunk fel belőle papírtörlő segítségével, majd alkoholba mártott szivaccsal dörzsöljük finoman a foltot.

Csokoládé: a nagy részét finoman kaparjuk le, majd langyos vízzel vagy mosószeroldattal távolítsuk el a maradékot.

Vérfolt: hideg vízzel nedvesítsük be, majd szőnyegtisztító samponnal távolítsuk el.

Tej: olyan hamar távolítsuk el, amilyen hamar csak lehet, különben kellemetlen illatok fognak terjengeni az otthonunkban. A kiömlött tejből annyit itassunk fel, amennyit csak tudunk, majd meleg vizes ronggyal töröljük át a foltot, ha nagyon makacs, akkor a vízhez glicerint is keverhetünk.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: életmód
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache