Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 6 éves ]
2010-06-17
0 komment

Gesztus nyelven

Teszi mindezt a gesztusok segítségével. Bátorítsd, hogy minél többet használja őket, megkönnyítve ezzel a kommunikációt mindenki számára.


A gyerekek általában 9-12 hónapos kor környékén kezdenek el gesztikulálni. Amikor már kinyújtja a kezét, hogy mutassa, valamit el akar érni, és elkezd pápát integetni, akkor tulajdonképpen már elindult a szóbeli kommunikáció felé. A kutatások azt mutatják, hogy minél többet gesztikulál a kicsi 14 hónaposan, annál nagyobb lesz a szókincse négy és fél éves korában. Ösztönözd hát ennek a nonverbális kommunikációs eszköznek a használatára!

Kapd el a tekintetét!

Minél jobban képes gyermeked követni a szemével a tárgyak, emberek mozgását, annál könnyebben fogja felismerni a főbb gesztusokat, és kezdi utánozni őket. Ennek érdekében sokszor létesíts babáddal szemkontaktust (ami mellesleg a köztetek lévő kötődést is erősíti), majd fordítsd el a tekinteted valami felé, előbb-utóbb követni fogja.

Arcjáték

A kézjáték, mutatás, integetés mellett fontos, hogy az arcod is megelevenedjen gesztikulálás közben. Gyermeked ugyanis könnyebben meg fogja tanulni a gesztusok jelentését, ha az arcodon ott van, hogy ezeket öröm, boldogság, szomorúság vagy fájdalom követi.

Kommentáld, mi történik

Amikor gyermeked rámutat a reggelizőpehely dobozára, kérdezd meg: „Kérsz még?”, amikor apu felé csimpaszkodik: „Szeretnéd, hogy apa felvegyen?”. El se hiszed, milyen hamar megtanulja a gesztusok jelentését, és integet majd boldogan, mikor a nagyi megjelenik az ajtóban!

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache