Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 18 éves ]
2010-09-08
1 komment

Gyakrabban válnak dohányosokká az elvált szülők gyermekei

Szinte minden gyerekben benne él a kíváncsiság, hogy mindent kipróbáljon egyszer, főleg azt, ami még tiltott is neki. Egy berlini kutatóintézet reprezentatív felmérése alapján megállapították, hogy az elvált szülők gyermekei többnyire a stressz hatására kezdenek el füstölögni.

Számszerűsítve arra az eredményre jutottak, hogy Nyugat-Németországban 14 , Kelet-Németországban és a bevándorlóknál 25 százalékponttal volt magasabb az elvált családoknál a dohányos csemeték száma, mint azon családok esetében, ahol együtt vannak a nevelők.

A szülői példa hatása sem elhanyagolható, már kiskorban látjuk, hogy csemetéink rutinfeladatainktól kezdve minden egyes mozzanatunkat megfigyelik, elsajátítják, majd leutánozzák. Miért pont ezt ne tennék meg, ha előttük dohányzunk?

De tekintsünk ki egy kicsit külföldre: Törökországban például nemcsak a dohányzás korlátozásáról döntöttek, hanem a televíziókban sem jelenhet meg nyíltan.

Hat és félmillió forintnak megfelelő összegű bírságot szabott ki a török médiahatóság egy tévének a közelmúltban, mert egy rajzfilmben dohányzó szereplők tűntek fel a képernyőn. A török törvénykezés szerint ki kell vágni vagy ki kell takarni az ilyen jeleneteket. Az elmúlt időszakban már öt esetben áthágták ezt a rendelkezést, így nem meglepő módon büntetést kaptak a televíziók.

Sajnos Magyarországon a médiatörvény nem rendel el hasonló intézkedést, csak a dohányáruk reklámozását tiltja. Egyes helyeken nem engedélyezett a dohányzás, de nem elég területen. Viszont Törökországban egy évvel ezelőtt került sor a dohányzás korlátozására, mely az összes nyilvános helyre kiterjed. A sorozatokban viszont óhatatlanul megjelennek a pöfékelő sztárok, de kitakarják vagy kivágják azokat. Ezt az eljárást viszont már érték támadások: a törvények ellenzői szerint a kitakarás még jobban odavonzza a tekintetet a tiltott jelenetre.

A dohányzásról már annyi rémhírt hallottunk, hogy elveszünk az információk áradatában. Abban viszont biztosak vagyunk, hogy a felelősség a mi kezünkben van, hogy egészséges gyerkőcöket nevelünk-e, és nagyban rajtunk múlik az is, hogy csemetéink dohányosokká válnak-e vagy sem.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache