Milyen idős a gyermeked?
[ 3 1/2 éves ]
2009-07-09
1 komment

Gyerek a sarokban – Szabályok és büntetések

Ahogy a gyerek egyre ügyesebb és erősebb, ideje nagyobb hangsúlyt fektetni néhány alapvető biztonsági szabályra és óvintézkedésre.

  • Szoktassuk rá a sisak használatára biciklizés közben. Ha már a háromkerekűjén megszokja a viseletét, akkor nem kell majd kétszer mondani neki, ha átszokik a kétkerekűre.


  • Ismét győződjünk meg róla, hogy a kések, és más éles tárgyak biztonságos helyen vannak tárolva, hogy a gyerek ne férjen hozzájuk, elvégre nagyobb, ügyesebb, könnyebben mászik fel a konyhaasztalra, és kevésbé okoz neki gondot néhány fiók kihúzása, vagy pár szekrényajtó kinyitása.

  • Használjunk gyerekülést minden alkalommal, amikor autóba ülünk. Ha a gyerek rájött, hogyan szabadíthatja ki magát, értessük meg vele, hogy ezt nem szabad. Ellenőrizzük rendszeresen, mielőtt elindulnánk, és útközben is, több alkalommal, hogy be van-e kötve.

  • Minden gyógyszer legyen elzárva a gyerek elől, nehogy kísértésbe essen, és megpróbálja szemügyre venni őket.

A határozottság hasznunkra lehet, mikor büntetésre kerül a sor, de ha egy nap többször is a sarokba kell állítani a gyereket, ott valami nem jól működik.  Vagy az elvárásaink túl magasak, vagy a szabályok túl szigorúak. Ha minden apróságot meglovagolunk, az csak egyre több dachoz, és hatalmi harchoz vezet majd. Általában elég három nagy, alapvető szabály ebben a korban, szóval vegyük sorra, mik a prioritások, mely elvárásaink a legfontosabbak.

Korlátozzuk a büntetések számát, és csak olyasmiért alkalmazzuk őket, amik valóban nagy kihágások a házirend ellen. Ha a fél életét büntetésben tölti, akkor vegyük át újra a szabályokat, és próbáljunk rájönni, mi lehet az ok – talán csak unatkozik, esetleg jót tenne neki néha egy séta a háztömb körül, vagy hasonló újdonságok.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: baleset, nevelés
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache