Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 18 éves ]
2010-02-20
17 komment

Gyermekbetegségek – bárányhimlő

A bárányhimlő, vagy varicella visszaszorítását még nem sikerült maradéktalanul lmegoldani. Bár védőoltás elérhető ellene, de ennek igen borsos ára visszafogja a szülőket abban, hogy gyermeküket beoltassák.

A bárányhimlő, mint sok más fertőző gyermekbetegség is, cseppfertőzéssel terjed, piros, viszkető, hólyagos pattanásokat okoz testszerte és lázat. A megfertőződés általában 3 és 10 éves kor között a leggyakoribb. A betegség lefolyása után életen át tartó védettség alakul ki a bárányhimlővel szemben. Csak nagyon kivételes esetekben alakul ki másodlagos megfertőződés, amikor vagy nagyon fiatal korban esett át valaki a betegségen, vagy nagyon enyhe lefolyású volt.

Mivel nagyon ragályos, így az óvodákba, bölcsődékbe járó gyerekek különösen nagy veszélyeztetettségnek vannak kitéve. A lappangási idő kb. három hét, de már a hólyagok megjelenése előtt két nappal is fertőz, egészen a hólyagokat felváltó pörkök megjelenéséig.

A kicsi, piros, nagyon viszkető pattanások először az arcon, a fejen, majd a törzsön és a hason jelennek meg, de még a száj nyálkahártyája is az érintett területek közé tartozhat. Később a pattanások folyadékkal teli hólyagocskákká változnak, majd barnás pörkök képződnek, melyek lassan nyom nélkül leesnek.

A bárányhimlő többnyire csak az első héten jár lázzal, az egyedüli problémát a viszketés okozza, melyet, ha el tud kerülni a gyermek, akkor a betegség gond nélkül lezajlik. A viszketésre általában hintőport szoktak alkalmazni, egyéb terápiáról pedig a gyermekorvos dönt.


Fontos, hogy a gyermek kezét, mindig gondosan tisztán kell tartani, körmeit le kell vágni, hogy esetleges vakaródzásnál a kiütések nehogy elfertőződjenek.

Ha mégis megtörténik az elfertőződés, akkor egy vagy több hólyag körül is vörös udvar jelenik meg, duzzadtá válik, vagy genny szivárog belőle. Ilyen esetben azonnal forduljunk orvoshoz, aki valószínűleg antibiotikum tartalmú kenőcsöt fog rá felírni.

-BB-

Képek forrása: flickr.com

Mumpsz»

Torok- és mandulagyulladás»

Cimkék: betegségek
Hozzászólások
17db hozzászólás
cache