Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Fejlődés >
[ 13 hónap ]
2009-07-09
0 komment

Gyermeked fejlődése a második év második hónapjában

Beszédfejlődés:

Az első szavak ritkán tiszták és érthetőek, de gyermeked határtalan örömét leli abban, hogy elismételje, amit már tud. Különösen élvezi, ha különböző dalocskákban vagy mondókákban elhangzik az adott szó: ő is próbálja a megfelelő helyen „beleénekelni” vagy „beleszavalni” a szavacskát.

Mit tegyél?Kipróbálhatod, hogy gyermeked be tudja-e illeszteni az ismert szócskát a helyére. Énekeld el azt a dalt, amiben szerepel az adott szó, de állj meg annak kimondása előtt! Feltehetően igyekezni fog jó időben kimondani. Ha mégsem tenné, ne keseredj el, rövid szünet után te magad mondd ki – egy idő után biztosan ő fogja kiejteni.

Érdemes bábozással is fejleszteni a kicsi beszédét, igen fog neki tetszeni, hogy a bábok beszélgetnek egymással! És persze továbbra is sokat beszélj gyermekeddel!

Mozgásfejlődés:

A legtöbb gyermek ebben az életkorban már elég biztosan képes megállni, de egyensúlyát azért még könnyen elveszítheti. Az első lépések is egyre biztosabbak, de azonnal a földre huppan, ha nem tud a járásra figyelni, például ha valami eltereli a figyelmét. Lehetséges, hogy ebben az időszakban felváltva jár és mászik – ez természetes folyamat. A mászás célja a helyváltoztatás, a járást még inkább csak önmagáért gyakorolja.

Mit tegyél?

Biztasd a járásra, állásra – ha már felállt és jár a babád. Hívd magadhoz, nyújts át neki valami játékot, és örülj vele együtt minden lépésnek. Ha még nem állna és járna, akkor se aggódj, később behozza lemaradását. Ám orvoshoz vagy szakemberhez érdemes elvinni – leginkább azért, hogy te nyugodt légy, hiszen a legtöbb ilyen gyereknek kutya baja. Vannak olyan problémák azonban, amelyeket minél hamarabb érdemes kezelni, ilyen például a hipotónia (izomtónus gyengeség). Ez egy speciális masszázzsal jól kezelhető, és ha időben észreveszik, akkor a későbbiekben szinte semmi nyoma nem marad.

Érzelmi fejlődés:

Gyermeked ebben a korban igen szélsőségesen reagálhat más gyerekekre és felnőttekre. Vannak, akik mindenkitől félnek, mások viszont határtalan önbizalommal közelednek mindenkihez. A leggyakrabban azonban ez a két szélsőség egyszerre van jelen: míg egyik pillanatban öntudatosan és boldogan lépked valaki felé, a következő percben már rémülten menekülne.

Mit tegyél?

Minden gyereknek hasznára válik, ha közösségekbe mehet, ahol más gyerekekkel és felnőttekkel találkozhat. Így tanulja meg lassan a helyét, és kezdeti túlzott önbizalma vagy félénksége kiegyenlítődik. Ezt azonban nem könnyű megtanulni, és ugyanúgy segítségre szorul, mint például a járás megtanulásakor. Legyél mindig mellette, figyelj reakcióira, és lépj közbe, ha szükséges. Sokan magától értetődőnek veszik, hogy a gyermek tud más emberekkel egy közösségben létezni, holott ez is egy hosszas tanulás eredménye.

Tanulási képességek:


Kis kobakjában egyre több tapasztalat gyűlt össze az elmúlt hónapokban, miközben koncentráló képessége is sokat fejlődött. Így egyre bonyolultabb feladatokat tud megoldani, olyanokat is, amelyekre hosszasabban kell figyelni. Sokszor olyan feladat elvégzésébe kezd, amit még nem tud megoldani.

Mit tegyél?

Igyekezz minél több kreativitást csempészni a játékába. Mutasd be gyermekednek, hogy egy játékkal igen sokféle módon lehet játszani, a labda gurul, de dobni is lehet, a kockákat lehet egymás mellé, de egymásra is rakni, az autókat lehet tologatni, de köthetünk rá madzagot is, stb.
Ha látod, hogy olyan feladatot akar megcsinálni, amihez még túl kicsi, akkor óvatosan tereld a figyelmét el egy másik játék irányába – úgyis csak sírás lenne a vége.

Képek forrása: flickr.com


Hozzászólások
0db hozzászólás
cache