Milyen idős a gyermeked?
[ 2 éves - 12 éves ]
2009-08-21
0 komment

Gyermekek, mint tévénéző közönség

Előbb-utóbb csemetéink is elérik a „tévéérettséget”, így ők is meghatározó szereplői a tévénéző közönségnek.

Az Országos Rádió és Televízió Testület vizsgálatából kiderült: „a televízió leghálásabb közönsége a gyermekek soraiból verbuválódik, ők azok, akik a legtöbb műsort nézik, akikre legnagyobb a képernyő hatása”. Manapság elenyésző azon háztartások száma, amelyekben nem található televízió, sőt, mára mintegy 40%-ukban egynél több tv van. Ennek tudatában talán nem meglepő, hogy gyermekeink a tévével együtt nőnek fel, hozzátartozik mindennapjaikhoz, mint használati eszköz, tárgy.


„Az egyesztendős ember felismeri a kép és a hang kapcsolatát, kétéves kortól már képes megkülönböztetni a zenei szignálokat, öt-nyolc évesen ugrásszerűen fejlődik a felfogó képessége, kilencéves korban pedig a gyermek eléri a „tévéérettséget”, s ettől kezdve már a „gondolkodva nézés” jellemző rá; igyekszik a képernyőn látottakat összevetni a valósággal, keresni az összefüggéseket és a válaszokat”. A televízió áldás és átok egyben, hiszen „ugrásszerűen fejlődik gyermekünk felfogó képessége”, ám a „tévéérettség” szó és a zenei szignálok említése után inkább azt gondoljuk, hogy a média csak egy darab húsnak tekinti apróságunkat. S hogy még egy példát említsünk e kettősségre: a televízió fokozza a koncentrálóképességet és az emlékezést; egy gyermek átlag 15-20 percig képes figyelni egy dologra. Ezt az időt az agresszív képsorokkal több ideig el tudják nyújtani… Az emlékezőtehetséget pedig audiovizualitása révén képesek nyomatékosítani, fejleszteni.

Több ország felmérései is kimutatták, hogy a gyermeknézőkre pszichoszomatikus (lelki okok következtében beálló testi elváltozások, tünetek) hatással van a televízió. Bizonyított tény, hogy „a televíziós műsor élménye gyorsíthatja a gyermekek pulzusát, különösen jelentős intenzitás eltérést tapasztaltak bizonyos érzelmek (félelem, elhagyatottság, öröm, együttérzés, meglepetés, ijedtség, feszültség) előtérbe kerülésekor”. Azon gyermekek, akik többet/sokat tévéznek általában gyenge fizikummal rendelkeznek, ennek következtében kisebb tüdőkapacitásuk, fejletlen izomrendszerük és immunrendszerük, továbbá esetükben gyakoribb az allergiás megbetegedés, illetve fellelhetőek a neurózis (a külvilággal való súlyos összeütközésből származó, testi és lelki zavarokban megnyilvánuló, anatómiailag ki nem mutatható idegbetegség) jelei is.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache