Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 24 éves ]
2011-02-24
1 komment

Gyógyíthatatlanul

Magyarország egyetlen gyermekhospice-háza már 2010 májusában felépült Pécsett, azonban a működési engedélyét csak a napokban kapta meg. Ha minden jól alakul, márciustól már beköltözhet az első, gyógyíthatatlan betegséggel küzdő kis lakó.

A gyermekhospice-ház a hat éve, egy gyógyíthatatlan betegségben elhunyt Várdai Dóra emlékére épült, és várhatóan március elejétől, egyidejűleg öt súlyos betegségben szenvedő gyermeket tud majd fogadni. A Dóri Házban a gyermekek magas szintű ellátásban részesülhetnek, mindemellett pedig nyugodt körülmények között, családjukkal tölthetik minden idejüket.

Az intézményen belül ravatalozó és kápolna is helyet kapott, a lelki megrázkódtatásokat pedig lelkészek és pszichológusok segítik feldolgozni az érintetteknek. A nyugat-európai mintára épült házban mintegy harminc fős személyzet gondoskodik az ellátásról, tagjai között az orvosokon és ápolókon túl pedagógusok is segítik a mindennapokat.

Gyura Barbara, az építtető Szemem Fénye Alapítvány kuratóriumi elnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy hazánkban évente több száz gyermek hal meg daganatos és krónikus betegségben. Az intézmény létrehozásának szükségességét magyarázva kitért arra is, hogy a kórházakon kívül gyakorlatilag nincs más intézmény, ahol megfelelő szakmai és emocionális háttérrel lehetne megteremteni a méltóságteljes búcsú lehetőségét.

A gyermekek halálos betegsége még tabutéma Magyarországon, a kuratórium elnöke szerint a gyermekhalált szégyen övezi, az emberek kudarcnak tekintik azt. Reményei szerint a Dóri Ház hozzájárul majd e tabu ledöntéséhez, annál is inkább, mert sokkal több gyermekhospice-házra lenne szükség, az európai tapasztalatok szerint kétmillió lakosonként egyre. Ha a tervek megvalósulnának, hazánkban 1500-2000 család kapna színvonalas segítséget, hogy méltó módon töltsék együtt az utolsó időszakot…

-BB-

Cimkék: betegségek, család
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache