Milyen idős a gyermeked?
[ 12 hetes - 29-30 hónap ]
2010-09-11
0 komment

Harapj rá!

A tárgyak ízlelgetése, harapdálása fejlődésük egyik fontos része – így ismerkednek a világgal. Újszülött babájára nézve az ember azt hiheti, hogy ó, még bőven van idő a csócsálós korszak kezdetéig. Annyira ne bízzunk ebben, a babák három hónapos korukban már képesek egyes tárgyakat megragadni, és azokat szinte azonnal a szájuk felé irányítják.

Fogzáskor pedig még tovább fokozódik a gyerkőcök rágcsálási kedve, a kibújófélben lévő fog miatt feszülő ínyüknek jól esik, ha így dörzsölgetik, masszírozzák.

A mindenre ráharapunk, mindent megkóstolunk, megrágcsálunk korszak tehát a gyermek természetes fejlődésének egyik részfolyamata, és a fogak kibújásakor keletkező kellemetlen érzetet is csökkenti. Az már más kérdés, hogy az embernek folyton résen kell lennie, mire is harap rá csemetéje.

Az utcán, boltban, közösségben sajnos a legbiztonságosabb módszer, ha folyamatosan résen vagyunk, és nem hagyjuk gyermekünknek, hogy olyasmit vegyen a szájába, amitől megfertőződhet vagy éppen megfulladhat. Otthonunkban sokkal könnyebb dolgunk van, itt mi szabályozzuk, mi legyen elérhető a gyermek számára, és mi ne. A balesetveszélyes tárgyakat (pl. kulcsok, tollak, tisztítószerek) olyan helyre tegyük, ahol biztosan nem fér hozzájuk, egy magas polcra, vagy elzárt szekrénybe, fiókba, amit nem tud kinyitni.

A bébikönyvek, lapozók, keménytáblás könyvek nemcsak „olvasásra” kiválóak, de bizony rágcsálni is nagyszerűen lehet őket. Ugyanígy a játékok nagy részét is, ám arra ügyeljünk, hogy ne legyenek rajtuk könnyen letörhető apró részek, melyeket lenyelhet, leszippanthat. Mi a túl kicsi a babáknak, tipegőknek? Nos, semmi olyat ne adjunk nekik, ami átcsúszik a vécépapír gurigáján – azt könnyen lenyelhetik.

Végül, de nem utolsó sorban, bármilyen játékot is veszünk, megbízható boltban, megbízható forgalmazótól, gyártótól vásároljunk, még akkor is, ha drágább, és két csörgő helyett csak egyet tudunk megvenni. Számos játék ugyanis a gyermek számára veszélyes anyagokat tartalmazhat (lásd: kétesáruk.hu), melyek könnyedén a szervezetébe kerülhetnek, miközben ízlelgeti őket. Senkit se szeretnénk paranoiássá tenni, de az ésszerű óvatosság sose árt.

A többi fejlődési szakaszhoz hasonlóan előbb-utóbb a kóstolgatós korszak is véget ér, ám amíg tart, figyeljünk oda, mi kerülhet gyermekünk kezébe, és onnan a szájába!

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: fejlődés
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache