Milyen idős a gyermeked?
[ 4 hetes - 24 hetes terhes ]
2009-08-21
7 komment

Harc a koszmó ellen

A koszmó, a mamák egyik rémálma. A körülírt, többnyire sárgás, zsírosan hámló felrakódás a csemete hajas fejbőrén, gyakorta a kutacson és a fül mögött jelentkezik. A koszmó alatt piros kiütések is felbukkannak, amelyek tovább terjedhetnek a baba homlokára, arcára, törzsére.


A koszmó általában az első hónap vége felé szokott megjelenni a hajas fejbőrön és hat hónapos korra már elmúlik, egyes esetekben a gyermek egy éves koráig is eltarthat, mire végleg megszabadulnak tőle. Kialakulásának oka a rossz vérkeringés, amelynek hatására az elhalt hámsejtek és a bőrmirigy faggyúja összegyűlik. Épp ezért már idejekorán előzzük meg a bajt, és minden nap dörzsöljük át babánk fejbőrét puha kefével, vagy finoman körkörös mozdulattal, olajos vattával. Ezáltal serkentjük a vérkeringést és megakadályozzuk a koszmó kialakulását.

Ha már kialakult…


Babaolajjal, napraforgó olajjal kenjük be a pici fejét fürdetés előtt fél-egy órával, hogy jól feláztassa a koszmót. Tegyünk a baba buksijára egy vékony sapkát, hogy ne fázzon meg. Fürdetés közben pedig finom dörzsöléssel (gézdarab, pelenka sarkának használatával) könnyedén megszabadulhatunk a felrakódástól. Ha nagyon makacs a koszmó, akkor egy egész éjjelre is fent hagyhatjuk a baba fejbőrén az olajat, amelyet a rá következő reggel mossunk le a piciről, miközben sűrű fésűvel eltávolítjuk a felrakódást. Ne várjuk, hogy egy szempillantás alatt megszabadulhatunk a koszmótól, napról-napra a kezelések hatására majd szép lassan eltűnik. Olaj helyett bátran használjunk körömvirágkrémet is. 

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség
Hozzászólások
7db hozzászólás
cache