Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ 14 hetes terhes - 22 hetes terhes ]
2009-07-09
5 komment

Három kérdés a baba rugdosásával kapcsolatban

A legcsodálatosabb élmény a terhesség alatt az, amikor érzed, hogy a baba rugdosni kezd. Az alábbi három leggyakoribb kérdéssel reméljük választ adunk egy-két kérdésre.

Mikor fogom először érezni, ahogy a kicsi mozog?

Első alkalommal valószínűleg a 16. és a 22. hét között fogod érezni a csöppség rugdosását. Igazából már korábban, a 7. 8. hét körül elkezdett rugdosni, sőt, az ultrahang során már láthattál tőle egy-két akrobata-mutatványt is. A már korábban is szült kismamák hamarabb észreveszik az első rúgásokat, mint azok, akik először szülnek. Persze a testalkat is befolyásolhatja azt, hogy különbséget tudsz-e tenni egy gyomorkorgás és egy belülről jövő "jobbhorog" között; a vékonyabb nők korábban megérzik az ilyen jellegű mozgásokat.

Milyen érzés lesz majd az első babarúgás?

A nők úgy írták le az érzést, mintha egy hal úszkálna belül, buborékok pattognának, vagy mintha belülről kopogtatnának. Az első mozdulatokat könnyű elvéteni és betudni bélmozgásnak vagy gyomorkorgásnak, később viszont, amikor már gyakoribbak lesznek, könnyedén meg lehet különböztetni a baba mozgását az előbb említett jelenségektől.

Mikor kell aggódnom amiatt, ha esetleg nem érzem a baba mozgását?

A baba nagyon sokat mozog már jóval azelőtt, hogy ezek a mozdulatok elég erősek lennének az észleléshez. A második trimeszter alatt ezek a rúgások erősebbé válnak és rendszeresek lesznek.

Innentől kezdve érdemes figyelemmel kísérni és jelenteni az orvosnak, ha azt érzed, hogy a rúgások kezdenek ritkábbak lenni. A kevesebb mozgás ugyanis probléma előjele is lehet, ilyenkor érdemes egy kivizsgálást beiktatni. A harmadik trimeszter alatt sok orvos tanácsolja, hogy minden nap kísérjük figyelemmel a babarúgások számát.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
5db hozzászólás
cache