Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ 25 hetes terhes - 41 hetes terhes ]
2009-07-09
2 komment

Három kérdés a harmadik trimeszter alatti terhességgondozásról

Milyen gyakran kell felkeresnem az orvost a harmadik trimeszter alatt?

A 28. és 36. hét alatt az orvost kéthetente kell felkeresned. Egy hónappal a szülés várható időpontja előtt ez az időpont heti egy alkalomra növekszik.


Mit csinálunk ezeken a vizsgálatokon?

  • Biztosan meg fogja kérdezni, hogy érzed magad – mind testileg, mind pedig lelkileg –, és természetesen ha az előző találkozó alkalmával bármiféle probléma merült fel, arra ismét ki fog térni. Rá fog kérdezni, hogy voltak-e összehúzódásaid, előfordult-e vaginális vérzés, vannak-e fejfájásaid, a szokásosnál gyakrabban vagy-e esetleg ideges vagy nyomott hangulatban. Természetesen, ha bármi olyan tüneted van, amire nem kérdez rá, de te fontosnak tartod, említsd meg az orvosnak.

  • Kérdéseket fog feltenni a baba rugdosásaival kapcsolatban és minden bizonnyal figyelmeztet rá, hogy érzed-e esetleg a baba aktivitásának csökkenését. Még az is előfordulhat, hogy megkér: tartsd számon azt, hogy a baba a nap bizonyos időszakaiban milyen gyakran rúg egyet.

  • Leméri a súlyodat, székletmintát kér, vérnyomást mér és ellenőrzi a bokádat, kezeidet, hogy nincsenek-e túlságosan megduzzadva.

  • Ellenőrzi a baba szívverését és hasi vizsgálatot végez, hogy megbecsülje a baba méretét és azt, hogy éppen milyen pozícióban fekszik. Leméri a távolságot a szeméremcsont és a méh teteje között, hogy lássa, normális ütemben növekszik-e a baba.

  • Medencevizsgálatra nem feltétlenül kerül sor minden egyes vizsgálatkor. Sok orvos csak akkor végez ilyesmit, ha valami problémát gyanítanak, például koraszülésre utaló jeleket fedez fel. Ha már túl jársz az előzetesen kiírt szülési napon, akkor a medencevizsgálatra azért kerül sor, hogy (és mikor) megindítsa-e a szülést.


  • Megbeszéli veled a szülés utáni kérdéseket, ilyeneket, hogy például tervezed-e, hogy szoptatod a picit, vagy ha fiad születik, a körülmetélés mellett döntesz-e, és szóba kerülhet még a szülés utáni fogamzásgátlás is - sőt, ha még nem kerestél orvost a jövendőbeli babádnak, orvosod ebben is tanácsot adhat.

Milyen tesztek vannak még hátra?

Az állapotodtól és egyéb körülményektől függően a következő teszteket kell elvégezni:

  • Hematokrit/hemoglobin: ezt a vérvizsgálatot – amely a vérszegénységet hivatott kiszűrni –,  általában a harmadik trimeszter tájékán ismétlik meg

  • (szülési) diabétesz vizsgálat: ha a korábban – 24. és 28. hét között – elvégzett glükóz-teszten  minden rendben volt, akkor erre nem kerül sor. Viszont ha bármiféle probléma merült fel,  vagy a fent említett tesztre nem került sor korábban, most ezt is elvégzik.

  • Rh antitest vizsgálat: Ha az anya Rh-negatív vércsoportú, akkor Rh-antitest tesztet végeznek.  Ha az anya Rh-negatív, az apa pedig Rh-pozitív, akkor elképzelhető, hogy a magzat Rh-pozitív vércsoportú. Ha a magzat Rh-pozitív vére a terhesség folyamán bármikor keveredik az anya vérével, akkor az anya Rh-antitesteket termelhet, amelyek belépve a magzat keringésébe, elpusztítják a vörösvértesteket, ami a magzat sárgaságához, esetleges agykárosodásához vagy halálához vezethet.

  • Nemi úton terjedő fertőzések: ha ennek esetedben nagy az esélye, akkor az orvos elrendelhet egy csomó tesztet, amellyel megnézik, nem szenvedsz-e gonorrhoeától (tripper) vagy chlamydiától. Jó ötlet esetleg HIV-tesztet is elvégeztetni, mivel ha esetleg az anyánál jelentkezik ez, akkor van lehetőség azt úgy kezelni, hogy azt a baba ne kapja el.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
2db hozzászólás
cache