Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 2 éves ]
2009-08-30
0 komment

Hasmenés a csecsemőknél

A szoptatott kisbabánál természetes, hogy minden pelenkában van „egy kiscsomag”. A kizárólag anyatejjel táplált kisbabáknál a nagyon lágy széklet, normális. A valódi hasmenés súlyos veszéllyel jár, kiszáradáshoz vezethet!

Mikor beszélhetünk hasmenésről?

Ha a széklet szinte vizes, folyékony állagú és a kisbaba az átlagosnál többször ürít.


Mi lehet az oka?

Fertőzés vagy emésztési, felszívódási zavar állhat a háttérben.

Mit tehetünk?

Ha a baba szopik, akkor az édesanya lehetőleg még gyakrabban kínálja fel neki emlőjét. A cumisüvegből etetett kisdedek esetén is a gyakoriságon van a hangsúly: kisebb adaggal próbálkozzunk és sűrűbben. Ha nem javul a helyzet, a gyógyszertárban kapható kiszáradás elleni oldathoz is folyamodhatunk. Amennyiben gyermekünket tápszerrel etetjük, semmiképp ne dúsítsuk cukorral! A kisbaba nem tudja megemészteni a hozzáadott cukrot, így emésztési zavar léphet fel.

Amennyiben kisbabánk anyatej helyett tápszert kap és/vagy szilárd táplálékot is fogyaszt, a hasmenés okai szerteágazóbbak.

Mivel a kisdedek szervezete az első hónapokban még különösen érzékeny, érdemes alaposan szemügyre venni a nekik szánt tápszer összetevőit. Lehetőleg ne tartalmazzon cukrot! A sok cukor működési zavart okozhat a pici gyomrában, ami hasmenéshez vezethet. A kellemetlen jelenséget kiválthatja a túlzott gyümölcslé fogyasztása, de a szokatlan étel is, amely nem fokozatosan került a kisbaba étrendjébe. Mindig csak egyféle étellel ismertesse meg a mama, kezdje egynegyed teáskanállal és legalább egy hétig tartson az ismerkedő körút, amíg a pici hozzászokik az új táplálékhoz.

Mit tegyünk?

Azoknál a babáknál, akik már szilárd táplálékot is kapnak, könnyű, diétás étrendet célszerű összeállítani: alma egy kis keksszel, főtt burgonya például. A folyamatos folyadékpótlásra ügyelni kell: előzőleg felforralt és lehűtött vizet, gyenge teát is adhatunk. Többször, keveset. A tápszer szempontjából kapható alacsony laktóztartalmú is, amire célszerű ilyen esetben váltani.

Ha láz is társul a hasmenéshez

Gyomor-bél hurut gyanúja merül fel, ha a hasmenést 38 foknál magasabb láz, hányás kíséri vagy mindezek hiányában étvágytalanság, lehangoltság jelentkezik. Mindenképp forduljunk orvoshoz!

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache