Milyen idős a gyermeked?

Hat és fél éves gyermek

Növekszik a világ

A gyermeked világa egyre csak növekszik, hála a különböző babazsúroknak, kirándulásoknak és az iskolai tanulmányainak, amelyek mind a látóterét növelik. Természetesen ez azt is jelenti, hogy gyermeked életét egyre több, kívülről jövő "tényező" befolyásolja, és ezekre mind-mind oda kell figyelned. Több kapcsolata lesz idegenekkel, sőt, ha a TV-re is rákap, akkor főleg itt az ideje, hogy tisztázzátok, hol is húzódnak meg bizonyos határvonalak.

Bár állítólag ötévesen még az édesanya a világ középpontja a kisgyerek számára, hatévesen ez már kicsit a háttérbe szorul - ilyenkor már ugyanis ő maga a saját világának központja. Persze alkalmanként még mindig kijár az ölelés és a puszik, viszont ne érezd magad túlságosan hanyagolva, ha ezek egyre ritkulnak.

Gyermeked egyedi jelenség

A gyerekek képességeinek összehasonlítgatása nem ritka jelenség, sok szülő szeret dicsekedni csemetéje elért eredményeivel - sőt, talán te is érzel vagy éreztél ilyen késztetést, csak hogy lásd, a szomszéd gyerekhez képest hol tart a te csemetéd.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a gyermekek különböző ütemben fejlődnek, és minden, amit a gyermek fejlődésével kapcsolatban olvasol - és ez alól nem kivétel ez az írás sem - csupán átlagokról tud beszámolni. Gyermeked, mint mindenki másé, egyedi, ugyanúgy, mint a fejlődése. Minden "kiemelkedő" és "szenzációs" képességet, amiről hallasz, vagy olvasol egy kis kételkedéssel érdemes fogadni - koncentrálj inkább arra, hogy csemetéd saját magához képest a legtöbbet hozza ki a képességeiből és boldog gyermekkort éljen!

Izgága lurkók

A hatévesek, mint ahogyan azt minden bizonnyal észrevetted, egyfolytában pörögnek. Ez az egyik oka annak, hogy - különösen a fiúk számára - nehéznek bizonyul az iskola. Szinte lehetetlen leültetni őket egy-egy órára. (Izegnek-mozognak, térdelnek, guggolnak a széken.)

Ezen valamennyire lehet segíteni, ha biztosítunk neki mindennap valamennyi mozgást a szabadban - akár az udvarban, akár a közeli játszótéren, ahol kedvére rohangálhat. Ha iskolai szakkört választasz, győződj meg arról, hogy mozgással jár (valami sport) nem pedig olyasmi, amit ülve kell elvégezni (például idegennyelvi szakkör).

Térképezzük fel a környéket

Szeretnél segíteni gyermekednek abban, hogy jól tudjon tájékozódni a világban? Nem kell egyből GPS- szel felszerelni, érdemesebb megtanítani arra, hogy kell olvasni a térképet. Hatévesen már érdemes megpróbálkozni egyszerűbb térképekkel, különösen azokkal, amelyeken képek jelzik az úti célokat.

Szórakoztató lehet számára az is, ha ti magatok próbáltok térképet gyártani a környékhez, ahol laktok. Legközelebb, amikor körbesétáljátok a lakóhelyeteket, rajzoljátok fel az útvonalakat, ellátva azokat jelekkel és bejelölve a közben látott épületeket. Eközben gyermeked megtanulja, a különböző utcák neveit, hogy hogyan jut el egyik helyről a másikra és hogyan kell a távolságot megbecsülni, főleg ha ezek a végén valami jutalommal párosulnak - mondjuk, ha az úti cél egy  fagyizó vagy kedvenc barátjának lakhelye.

Légy határozott

Még mindig nehezen tudod lefegyelmezni a hátsó ülésen ordítozó porontyot? A kiabálások és fenyegetések helyett lényegre törően közöld egyetlen gyermekeddel, mi lesz a következménye az ilyen viselkedéseknek és mire számítson, ha ennek ellenére nem bír magával!

Suli kérdések

Ha részt vállalsz az iskolai tevékenységekben, akkor nagyszerűen kommunikálod, hogy törődsz, – egyrészt a tanulással, másrészt pedig – a gyermekeddel. A legtöbb iskola örömmel veszi, ha a szülők besegítenek az iskolai élet lebonyolításába, például a szülői munkaközösségek keretein belül. Még ha a munkabeosztásod nem is engedi meg, hogy rendszeresen hosszabb időt tölts az iskolában, akkor is érdemes a jelentősebb eseményeken ilyen vagy olyan formában, de részt venni.

Ha még nem tetted meg, itt az ideje beüzemelned vésztartalékokat az iskolai eszközökből - ceruza, toll, papír, füzetek, ragasztó, olló, filctollak, és a többi. Egyrészt ezekből soha nem elég, lévén fogyóeszközök, amelyeket igen gyakran cserélni kell, és az sem hátrány, ha a gyermeknek minden biztosítva van ahhoz, hogy megcsinálja otthon a házi feladatát.

Jó viszony a nagyszülőkkel

Tegyél meg – és ez az egész gyerekorra érvényes – mindent, amit lehet annak érdekében, hogy erősítsd gyermeked kapcsolatát a nagyszüleivel! Ha látja, hogy jó a kapcsolat közted és a szüleid között, jó példát lát arra, milyennek is kell lennie egy szülő-gyermek kapcsolatnak. Ezt leginkább felnőtt korában fogod érezni.

A nagyszülők gyakran bizonyulnak a család kulturális értékeinek örökösének. Több idejük és általában több türelmük van a gyermekekkel szemben, mint a szülőknek - és nem ritkán bizonyulnak jóval bölcsebbeknek is. Még ha a nagyszülők távolabb is élnek, találd meg a módját annak, hogyan tarthatjátok a kapcsolatot velük - látogatásokon keresztül, levélben, vagy modern nagyszülők esetén e-mailben vagy azonnali üzenetküldő programok segítségével.

Aludj!

Egy kellemesen átaludt éjszaka nemcsak, hogy frissebbé tesz reggelente, de állítólag megvéd a depresszió és a hízás kialakulástól is. Állj ellen a kísértésnek, hogy éjszakázz, és ne akkor intézd el a napközben félbemaradt ügyeidet! Ha gyermekedet eset nyolc körül ágyba dugod, akkor még mindig lesz időd elvégezni valamennyit ezekből és még jut idő arra is, hogy megfelelően kialudd magad.

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache