Milyen idős a gyermeked?

Hat és háromnegyed éves gyermek

Nyugisabb napok

Mindjárt  hét évesek vagytok. Mire számíts, most hogy gyermeked már majdnem 7 éves? Ez a két év fejlődési szempontból egyformának számít, ám most már egyre könnyebben veszitek az akadályokat, hogy gyermeked hozzászokott az iskola ritmusához. A hatévesek viselkedési problémáinak többsége – haj és ruha rágcsálás, képtelen nyugton megülni – az iskolával való ismerkedés okozta stresszre vezethető vissza.

Hétéves gyermekednél érik be, hogy az elmúlt időszakban vég nélkül irányítottad viselkedését, mivel most már sokkal jobban tudja kontrollálni magát, jobban tud magáról gondoskodni, és a barátaival is egyre jobban kijön.

A hétévesek sokkal nyugodtabbak, kevésbé agresszívek, mint a hat évesek. Már nem függenek teljes mértékben a szüleiktől, és egyre jobban húznak kortársaik felé. A hétévesek jellemzőn csendesebbek, és egyre több időt töltenek egyedül. Ezek a változások azonban fokozatosan következnek be.

A tökéletes szülinapi program

Íme a tökéletes születésnapi program: tekintsétek át gyermeked eddigi életét! Nézzétek végig a régi fényképalbumokat (vagy a digitális képeket, amiket sose volt időtök előhívatni)! Vegyétek elő a bébi dobozát, ha volt, és mesélj neki arról, milyen volt a születése, milyen kisbaba volt! Gyermeked nagyon büszke lesz rá, hogy mekkorát nőtt már, és nagyon nagynak fogja érezni magát tőle, hogy azt mondhatja, „amikor kicsi voltam”. Mind a ketten garantáltan élvezni fogjátok az áttekintést, lehet annyira, hogy a jövőben minden egyes születésnapján megismétlitek az áttekintést.

Családi hagyományok, szokások

A családi hagyományok – közös eperszedés a lekvárhoz, elajándékozni a kinőtt ruhákat a templomnak – ugyanolyan fontos részei a családi életnek, mint az együtt elköltött vacsorák. Amellett, hogy kellemes időtöltést jelentenek, ezek a szokások még jobban összekovácsolják a családot. Rajtuk keresztül a gyerekek megismerik az összetartozás érzését, és megtanulják, milyen értékeket tart fontosnak a családjuk. Emellett ezek a szokások rendszert és kiszámíthatóságot rejtenek magukban – pont azt, amire a 6 évesek ki vannak éhezve. Szeretik a tudatot, hogy havonta egyszer biztos a nagyinál ebédelnek.

Ezeknek a szokásoknak nem kell extravagánsnak lenniük, nem kell az ünnepekhez kapcsolódniuk. Légy kreatív! Péntekenként rendezzetek játék estét, vagy minden hónap 15-én legyen az a vacsora, amit gyermeked szeretne! Bátorítsd, hogy segítsen megtervezni ezeket a közös programokat!

Hurrá, nyaralunk!

Akár a családi vakáció megtervezése is nagyon élvezetes tud lenni. Ám ne feledd, hogy ezeknek az üdüléseknek van egy feszült oldaluk is! Gyermekeid szokás-függők, és viselkedésük negatív irányba változhat, ha megtörik a napirendjük. A hatévesek szeretik tudni, hogy mi is fog történni. Mondd el hát gyermekednek az útitervet! Mondd el, hogyan fogtok odamenni, mivel fogtok utazni!

Bátorítsd, hogy segítsen a csomagolásban! Vedd sorra, melyik napra milyen programot terveztek, és ennek alapján csomagolj össze, hogy biztos ne hagyjatok otthon semmit, se egy fürdőruhát, se egy pulóvert! A plédekről, mackókról se feledkezz meg, különösen akkor, ha gyermeked még mindig ragaszkodik ezekhez a kedvenceihez – nagyon jól fognak jönni út közben.


Hozzászólások
1db hozzászólás
cache