Milyen idős a gyermeked?
[ 3 éves - 9 éves ]
2010-02-19
0 komment

Higiénia a kislányok részére

Gyakori probléma, és legtöbbször a szülők is meglepődnek, hogy akár már 3 éves kortól a kislányoknál felléphet gyulladásos és fertőzéses nemi szervi megbetegedés. 3 és 9 éves kor között még nem alakult ki a nemi szerv védekező rendszere, ezért könnyen felfáznak, vagy kapnak el gombás fertőzést a lányok.

Mivel még nincs megfelelően kifejlődve a nemi szerv, a védelmet szolgáló részek is hiányoznak. A szeméremajak és a szőrzet hiánya miatt viszont nem tud megfelelőképpen védekezni a szervezet. Ezek hiánya is segítheti a különféle kórokozók elszaporodását, gombás fertőzések, paraziták, és kémiai anyagok okozta betegségek kialakulását. Emiatt kellemetlen hüvelyi problémák léphetnek fel a kicsiknél. Tünetei megegyeznek a felnőtt kori fertőzésekkel, mint például az égés, duzzadtság, folyás vagy viszketés.

Sok helyen összeszedhetik a gyerekek az ilyen jellegű megbetegedéseket. A játszótéren bárhova leülve: a fűbe, a homokba, a játékokra. Ilyenkor érdemes olyan ruhát adni rájuk, ami fedett, így eleve védelmet nyújt a piszok ellen. Hiába csinos egy kis ruhában, a védelemnek kell az elsődlegesnek lenni. Az uszodában, zuhanyzóban, öltözőben, a penész és a gomba veszélyeivel kell szembenézni. Mindig alaposan le kell a gyereket mosdatni fürdőruha nélkül. Emellett akármerre megy az uszoda területén belül, minden esetben egy fürdőköpenyre vagy tiszta törölközőre üljön le.


Már lehet kapni kimondottan gyermekeknek kifejlesztett intim gélt és mosakodó szereket, melyek használatával el lehet kerülni a kellemetlen fertőzéseket. Gyógyszertárakban lehet hozzájutni, de figyelni kell arra, hogy csakis természetes anyagokat tartalmazzon a tisztítószer. A korai intim tisztálkodás megtanulása a jövőben szokássá válik, és mindennapos higiénia része lesz.

Ha viszont megjelentek a tünetek, akkor már nem elég csak gél vagy intimszappan használata. Abban az esetben, ha nem múlik a probléma, érdemes felkeresni a háziorvost, aki elküld a megfelelő gyermeknőgyógyászhoz.


Fontos a kislányoknak megtanítani, mit hogyan használjon, és mire figyeljen oda a tisztálkodáskor. Ilyen tényezők:
  • naponta legalább egyszer meleg vízzel, vagy illatanyag mentes intim géllel kell megtisztítani az intim területet
  • legyen egy külön törölköző, amit csak az intim testrész szárazon tartására használ a gyermek, és jól szellőző, gyorsan száradó helyre akasszuk azt használat után
  • minden esetbem szárazra kell törölni a nemi szervet és környékét
  • wc használata után fontos a megfelelő, előről hátrafelé történő törlés, hogy semmilyen anyag ne kerülhessen a nemi szervbe
  • ha szivacsot, vagy más nedvesített törlőkendőt alkalmazunk, akkor figyeljünk rá, hogy mindig csak egyszer legyen használva

-Torma Timea-

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache