Milyen idős a gyermeked?
[ 29-30 hónap - 5 éves ]
2010-02-11
6 komment

Hiszti, vagy nem hiszti?

A kisgyermeknek a hiszti, sokszor természetes reakciója, de ezeket könnyedén megelőzhetjük, ha egy kicsit is figyelünk rájuk.

Ne vidd sehová a kisgyermeket, ha fáradt. Például ne a délutáni alvás előtt vásároljatok be, hanem inkább alvás után.

Ha éhes a gyermeked, akkor ne várd tőle, hogy türelmesebb legyen. Ne várd meg, amíg sírni fog éhségében, inkább kínáld meg egy szendviccsel, vagy gyümölccsel.


Sok gyermek azért hisztizik, mert unatkozik.  Próbáld meg elfoglalni valamivel, pl. vásárlásnál kérd meg, hogy ő keresse meg a joghurtot, ő tegye bele a kosárba, vagy ő keresse meg a család kedvenc papírtörlőjét, zsebkendőjét, stb. .

Fontos, hogy el tudd fogadni, a hisztiző kisgyermek sem rossz, csak kisgyermek.

Itt is a legjobb tanács, hogy előzzük meg a hisztit. Ha ez már nem sikerült, akkor feltétlenül maradj nyugodt. Minél hisztisebb a kisgyermek, te legyél annál nyugodtabb. Hajolj le hozzá, és próbáld őt megnyugtatni.

Sohase büntesd a gyermeket, azért mert hisztizett.


Véletlenül se vitatkozz vele, hiszen a hisztivel szemben nincs ellenérv.

Ha már odáig haladt a gyermeked a hisztiben, hogy rugdalózik, csapkod, akkor vidd olyan helyre, ahol nem tehet kárt magában, és hagyd, hogy kitombolja magát.

Vannak olyan kisgyermekek, akik egy nagy puha ölelésre megnyugszanak, de nem biztos, hogy a te kisgyermeked is ilyen, minden esetre nem árt megpróbálni.

Próbálj vele vicces lenni. Próbáld megnevettetni, pl. ha nem szeretné felvenni a cipőjét, akkor próbáld te felvenni a lábadra, az övére, pedig add rá a te cipődet, ezzel biztosan mosolyt csalogatsz az arcára.


Mindenképpen tereld el a figyelmét. Keresd meg a kedvenc játékát, kapcsolj be neki zenét, táncolj vele. Egészen biztosan tetszeni fog neki a mulatság, és el is felejti, hogy nem is oly régen még hisztizett.

Lehet, hogy a te gyermekednél pontosan az fog használni, ha oda sem figyelsz rá. Csináld a dolgod, mint ha ő ott sem lenne, de azért a testi épségére mindenképpen figyelj.

Semmiképpen ne engedj a hisztinek. Ha egyszer is azt tapasztalja a gyermek, hogy akkor megkap valamit, ha hisztizik, mindig ezt fogja tenni.

- Németh Ágnes -

 

Cimkék: hiszti
Hozzászólások
6db hozzászólás
cache