Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 18 éves ]
2010-07-20
3 komment

Hogy ne legyen szükség zacskóra

Nyár közepén járunk, sokan még ezután indulnak kirándulni, nyaralni, meglátogatni a távoli rokonokat. Sok gyermek azonban rosszul tűri a gyűrődést utazás közben – émelyegni kezdenek és hánynak.

Ez a fajta rosszullét vonaton, buszon, hajón, kocsiban, repülőn, de akár a játszótéri hintán is elkaphatja a gyerkőcöt. Közel 50%-uknál fordul elő, émelygéssel, hideg verítékkel, hányással, szédüléssel jár. Oka, hogy a központi idegrendszer egymásnak ellentmondó észleleteket kap a belső fülből, a szemből és a test egyéb részeiből. Például ez történik akkor is, mikor a buszon megpróbálunk olvasni. A szemünk egy adott pontra fókuszál (a könyvre) és nem észleli a mozgást, de a fülünk igen. Ilyenkor jön a szédülés, fejfájás, és letesszük a könyvet. Ismerős?

Habár akárki rosszul lehet utazás közben, a leggyakrabban a gyerekeket kapja el az utazási émelygés. Ők sokszor nem is tudják elmondani, mi a baj, maximum annyit, hogy „Fáj a pocim.”. A kezdeti émelygést tipikusan hideg veríték szokta követni, majd fáradtság és étvágytalanság. A nagyon kicsi, beszélni még nem tudó gyerekeknél abból vehetjük észre az utazási rosszullétet, hogy lesápadnak, nyugtalanok és sírnak. Aztán nagyon sok esetben jön a sugárba hányás. Ekkor már egyértelmű, mivel állunk szemben.

A legjobb módja az utazási rosszullét elkerülésének, ha gátat vetünk neki, mielőtt még kialakul. Indulás előtt gyermeked ne egye magát dugig, útközben az autóba jusson be friss levegő, és a lurkó ne nézegessen könyvet. Emellett vonjátok el a figyelmét a hosszú utazástól, énekelgessetek, találóskérdésezzetek, találjatok ki mindenféle bohókás játékot. Az is jó megoldás, ha az út nagy része a napnak olyan szakára esik, mikor aludni szokott, így akár át is aludhatja azt. Azonban legyetek felkészülve a rosszullétre is, legyen kéznél zacsi, törlőkendő, víz.

Ha az óvintézkedések ellenére is látszik, hogy a gyermek kezd rosszul lenni, akkor inkább sűrűbben álljatok meg és mozgassátok meg magatokat. A homlokra tett hűs zsebkendő is csökkentheti a tüneteket, vagy széndioxiddal enyhén dúsított ásványvíz és egy kis sós ropogtatnivaló is jó szolgálatot tehet. Az utazási rosszullét ellen gyógyszerekkel is lehet védekezni, ez esetben konzultálj a gyermek orvosával. Számolj vele, hogy a gyógyszereknek lehet némi álmosító hatásuk, de ez esetben ez nem biztos, hogy rosszul jön.

Kívánunk mindenkinek biztonságos, vidám, „kis Vuk” mentes utazást!

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség
Hozzászólások
3db hozzászólás
cache