Milyen idős a gyermeked?
[ 3 éves - 18 éves ]
2009-10-15
1 komment

Hogyan csökkentsd minimálisra a feleselést?

Teljesen mindegy, hogy 5, 10 vagy 15 éves a gyermeked, a feleselés kezelése minden életkorban hasonlóan működik. A visszabeszélés célja a felnőttek ingerlése, ezért az a leghatékonyabb, ha nyugodtan, higgadtan reagálsz. Íme néhány tipp arra, hogyan szoríthatod vissza a feleselést.


A visszabeszélésnek a pszichológusok szerint két fő oka van: a gyerekek még nem ismerik a határokat, vagy éppen feszegetni próbálják azt, másrészt pedig ez a jelenség azt mutatja, hogy nem elég hatékonyak a szülők nevelési módszerei. Kisebb korban még a dac jele a feleselés, a kamaszoknál azonban már a függetlenedés ügyetlen próbálkozása.

Foglalkozz többet a csemetével, tudasd vele, hogy nem helyes, amit csinál!

Első lépésként egyik ilyen akciója után nyugtázd az érzéseit, valahogy így: „Elég mérges lehetsz. Miért nem beszélünk erről, miután lenyugodtál?" Nehéz megállni, hogy ne legyél ideges, de légy erős! Ezután keresd meg a megfelelő pillanatot, és üljetek le megbeszélni, hogy mi a probléma. Magadat fékezd, ne a gyereket. Ne szólj egy szót se, amíg le nem nyugodtál, ily módon kikerülheted a hatalmi harcot.

Légy készséges, mert minél hevesebben reagálsz, annál hevesebb lesz ő is. Hasznos lehet megmutatnod neki, milyen az, ha valakivel gorombán viselkednek. Meséld el neki, hogy miért nem tetszik neked a viselkedése. Például így: „Mennyire fáj az, ha valaki megüt téged? A viselkedésed is épp ennyire tud fájni.” Értesd meg vele, hogy szavakkal is meg lehet bántani az embereket.


Csillapítsd a helyzetet. Ne feledd, a gyerekek a viselkedésükkel kommunikálnak. Tedd fel magadnak a kérdést: „Mi folyik itt valójában?" Amint a gyermek szemszögéből látod a dolgokat, megérted a csalódottságot, ami a gonoszkodáshoz vezette őt. Ezzel megtaníthatod neki, hogyan kezelje a problémákat a gyökerüknél. Tanítsd meg, hogyan kell kezelni a helyzeteket. Ha megfelelően működik köztetek a kommunikáció, a feleselés minimálisra csökken majd.

A feleselés csak annyira frusztráló, amennyire hagyod, hogy az legyen. A legfontosabb, hogy nagyon türelmes legyél a gyermekeddel, és találjátok meg az arany középutat. Nehéz lesz ez az időszak, de megéri a fáradozást!

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: hiszti, nevelés
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache