Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 10 éves ]
2010-08-05
0 komment

Hogyan előzd meg gyermeked fogainak szuvasodását

Már csecsemőkorban ajánlott odafigyelni, hogy a majdan kibújó kis fogacskák egészségesek és szépek legyenek. Hogy miként?

Törölgesd le az ínyét lefekvés előtt egy nedves pamutanyaggal (lehet kapni direkt erre a célra nedves törlőkendőt), így eltávolítod a baktériumok nagy részét, ami károsíthatja a hamarosan előbújó fogait.

Amint kinőttek a fogai, naponta egyszer (ez a reális) vagy kétszer (ez lenne az ideális) mosd meg a fogait kifejezetten gyerekeknek szánt fogkefével. Rakj rá borsószemnyi, kifejezetten gyermekeknek szánt, fluoridmentes fogkrémet. Ilyen fogkrémet használjon 4 éves koráig, amikor már biztos ki fogja köpni, mert a fluor rendszeres lenyelése megbetegítheti, valamint elszínezheti a maradandó fogait.

Használjatok fogselymet. Mire felnő, talán hozzászokik. Vegyél színes fogselymet, és bátorítsd, hogy használja is. Még ha nem is az összes fogközt tisztítja ki vele, akkor is jót tesz vele.

Ne hagyd, hogy az üdítős vagy tejes cumisüveggel aludjon el. A folyadék összegyűlhet a szájában, ami remek táptalaj a baktériumoknak, így rendkívüli módon roncsolja a fogait.


Egyéves kora előtt látogassátok meg a fogorvost.

Egyetek sok sajtot. A benne található fehérje segít megakadályozni a fogak romlását. Adhatsz még neki xilit tartalmú nyalókát (4 éves kor felett). A xilit egy természetes édesítőszer, ami megelőzi a lepedék kialakulását.

Vegyél neki elektromos fogkefét, ami még alaposabb tisztítást tesz lehetővé (egy olcsóbb modell megteszi).

Mossa a fogait kedvenc zenéjére ritmusosan, így talán meglesz az ajánlott két perces időtartam is.

Ha még nem töltötte be a 8 évet, végezz még egy utolsó mosást, amikor ő már befejezte, főleg a hátsó őrlőfogakra koncentrálj.

Figyelj oda, mit nassol. Nem csak a magas cukortartalmú ételek árthatnak. Egyéb, keményítőtartalmú, feldolgozott, magas szénhidrát tartalmú ételek is beragadhatnak a fogai közé. Ilyenek például a burgonyachips, teljes kiőrlésű kenyér, kekszek és a müzli szeletek. Miután ezekből evett, itass vele egy pohár vizet, hogy kiöblítse a száját.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache