Milyen idős a gyermeked?
[ 12 éves - 18 éves ]
2009-09-30
0 komment

Hogyan segíthetünk a depressziós tinédzseren?

Ha felmerül a gyanú, hogy tini gyermeked depresszióban szenved, ne késlekedj intézkedni. Ne várj, azt remélve, hogy a (súlyos) tünetek előbb-utóbb elmúlnak.

Az első dolog, amit tenned kell, ha azt gyanítod, hogy kamasz gyermeked depressziós, hogy beszélsz vele a problémáról. Szeretetteljesen, ítélkezés nélkül fordulj felé, és mondd el neki az aggályaidat. Ajánld fel a segítséged, tudasd vele, hogy teljes mértékben mellette állsz, feltételek nélkül. De ne feledd, hogy a tinik nem szeretik a túlzott aggódást és törődést. Légy gyengéd, de állhatatos. Ne add fel, ha a gyerek először kirekeszt a problémáiból. Kioktatás nélkül hallgasd végig, ne kritizáld, ne ítéld el, ne adj neki kéretlen tanácsokat és ultimátumokat, mert ezekkel csak rontasz a helyzeten. Vedd komolyan az érzéseit!

Ha nem akar meghallgatni, akkor inkább kérdezd. Ám ezt is igen óvatosan tedd, mert könnyen kihallgatásnak véli a dolgot. Ezért a legjobb, ha más témáról kezdeményezel beszélgetést, majd óvatosan kezdel puhatolózni abban az irányban, ami téged érdekel. Ha azt érzi, hogy valóban kiváncsi vagy az érzéseire, életére, gondolataira, akkor nagyonóbb az esélyes, hogy megnyilljon előtted.

Ha a tinédzser azt állítja, semmi baj, de depressziós viselkedésére nincs más magyarázat, akkor bízd magad az ösztöneidre. Ha a depresszió figyelmeztető jeleit észleled, kérj szakmai segítséget.

Jelentkezzetek be a háziorvosotokhoz depresszió szűrésre

Adj részletes információkat az orvosnak a tini a depressziójának tüneteiről, többek között, hogy mennyi ideje tartanak, mennyire vannak hatással a gyermek mindennapi életére, és minden egyéb észlelt jelről. Az orvos megkérdezi majd, hogy volt-e a családban diagnosztizált depresszió vagy más mentális zavar. A depresszió szűrés részeként az orvos teljes fizikai vizsgálatot fog végezni és vérmintát vesz, hogy ellenőrizze, van-e bármilyen szervi oka a gyermek tüneteinek. Készüljetek fel rá, hogy az orvos más dolgokról is kérdezheti a kamaszt, ami a tüneteket okozhatja, beleértve az erős alkohol-és kábítószer-fogyasztást, az alváshiányt, a rossz táplálkozást, valamint a gyógyszerek (beleértve a fogamzásgátló és fogyókúrás tabletták) szedését.

Keressetek fel egy szakembert

Ha bebizonyosodott, hogy semmilyen egészségügyi probléma nem áll a tinédzser depressziós tüneteinek hátterében, kérd meg a háziorvost, hogy utalja be a gyermeked egy pszichológushoz, vagy egy pszichiáterhez, aki gyermekekre és serdülőkre specializálódott (ugyanis ők más kezelést igényelnek, mint a felnőttek). De egyik terapeuta sem képes csodákra, illetve adott kezelés nem használ mindenkinek. Ha a gyerek kellemetlenül érzi magát, vagy nem képes együttműködni a pszichológussal vagy pszichiáterrel, keressetek egy neki megfelelőbb szakembert.

Beszéljétek át a szakemberrel, milyen kezelés lenne a megfelelőbb. A kezelési lehetőségek között szerepel négyszemközti terápiás beszélgetés, a csoportos vagy családi terápia és a gyógyszeres kezelés. A beszédterápiát leggyakrabban az enyhe vagy közepesen súlyos depresszió kezdeti kezeléseként szokták alkalmazni. Ha ezzel nem sikerül eljutni a depresszió megoldásához, akkor jön a gyógyszeres kezelés.

A legtöbb, amit a kezelés alatt álló kamasz gyerekedért tehetsz, hogy mindenben mellette állsz – jobban, mint valaha. Tanúsíts megértést, hiszen egy depressziós tini élete igencsak nehéz. Időnként előfordulhat, hogy belefárad, kétségbeesik, vagy elutasítja a támogatásod, de légy türelmes és megértő. Ösztönözd abban, hogy lefoglalja magát valamivel, legyen az kutyasétáltatás, séta vagy biciklizés. Ne hagyd, hogy elszigetelje magát az emberektől. Ajánld fel neki, hogy elviszed olyan helyekre, ahol barátkozhat vagy a barátaival lehet: sportolni, iskola utáni szakkörökre, művészeti csoportokba. De mindig tartsd szemmel, hogy gyermeked követi-e a kezelési utasításokat, szedi-e a gyógyszereket, és rendszeresen eljár-e a terápiára.

Legyél te is a betegség szakértője, tudj meg minél többet a depresszióról – és ösztönözd erre a gyermeked is. Minél többet tudsz, annál többet tudsz segíteni, ő pedig könnyebben megéri majd, min megy keresztül.

A legnehezebb feladat mindezek során feltehetően az lesz, hogy gyermekedet rávedd a kezelésre. Lássuk be, nem egyszerű dolog dilidokihoz járni, és ezzel hivatalosan is "bolonddá" válni. Hidd el, és próbáld meg elhitetni gyermekeddel is, hogy a depresszió nem azt jelenti, hogy valaki megbolondult, hanem általában egyszerű biológiai, vagy természetes lelki okok állnak a háttérben. S úgyanúgy gyógyítható, mint egy bokaficam, vagy tüdőgyulladás... 

Tinédzserkori depresszió

Az antidepresszáns használatának kockázata a tiniknél

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache