Milyen idős a gyermeked?
[ 29 hetes - 40 hetes ]
2009-07-30
1 komment

Hogyan tápláljuk 8-9 hónapos babánkat

Ahogy repülnek a hónapok egymás után, kisbabánk étvágya is remélhetően csak nő. 8-9 hónapos korban számára a napi ötszöri étkezés ajánlott.

Ekkor már az ételek széles skáláját fogyaszthatja és ebben az életszakaszban különösen fontos is a változatos étrend. A választék ezekben a hónapokban is bővül. Az eddigiekben ízlelt zöldségek mellé társulhat a karalábé, a karfiol, a zöldborsó, a tök, a kelkáposzta. Természetesen a felsoroltakat nem kell szigorúan betartani. A baba fejlettségétől, ízlésétől és az idényzöldségektől,- gyümölcsöktől is függ a különféle alapanyagok és a belőlük készített ételek bevezetésének módja.

A kezdetben mézsűrűségű főzelékeket ilyenkor már egyre kevésbé kell pépesíteni, hisz a baba fogazatától függően lehet, hogy már elegendő villával jól áttörni. Egy-egy puha darabot hagyhatunk benne, amit a baba az ínyével össze tud nyomni. Ebben az életkorban kezdetét veszi a darabosabb ételekhez való szoktatás. Ekkortájt adható először glutén tartalmú táplálék ( liszt tartalmú ételek) jól megfőtt rizs, metélttészta formájában levesben. A főzelékeket már lehet rántással, habarással készíteni.

Az ízesítés terén a baba életkorának előre haladásával egyre bátrabbak lehetnek az anyukák. Kis mennyiségben már fűszerezhetőek a baba ételei bazsalikommal, kakukkfűvel, vöröshagymával, fokhagymával sült, főtt változatban.


A feltétek adagja ekkorra körülbelül 5-6 teáskanál. A csirke és a pulyka mellett hetente egyszer adhatunk csirkemájat is, illetve 8 hónapos kortól főtt tojássárgáját feltétként. Tojásfehérjét csak egy éves kora után kaphat a kisgyermek!

Ha senki nem volt allergiás a családban rájuk, elkezdődhet a tejtermékek bevezetése. Így a főzelék vagy a tízórai gyümölcs kiegészítőjeként már túró, sajt, joghurt is adható kis mennyiségben.

Nyolc hónapos korukra a babák általában már tudnak ülni, kapaszkodva állni. Ha elindult a fogzás, sokat nyálzanak, és amit csak tudnak, szájukba vesznek, hogy azzal nyugtassák  fájó ínyüket. Ilyenkor érdemes egy darabka kenyérhéjat a kezükbe adni. Nagy örömmel látnak hozzá a harapdálásához. Bármilyen ételt kínálunk is a picinek, továbbra is mindig felügyelet mellett egyen. A kenyérhéj esetében ez különösen fontos, mert amint rágcsálni kezdi, nemsokára megpuhul, így előfordulhat, hogy egy darabka leszakad és hátracsúszik a szájában. Ilyenkor azonnal közbe kell avatkozni, nyugodt mozdulattal oldalról kikanyarítva a baba szájából a kenyeret.


Állandó felügyelet mellett babánk rágcsálhat még kézbe adható darabka banánt, sárgabarackot, kiflit, de főtt zöldségféléket is. Nagyon fogja élvezni!

Gyümölcsök közül ebben az életkorban már bátran megkóstolhatja a pici a cseresznyét, a gesztenyét, sárgabarackot, görögdinnyét, sárgadinnyét.

Képek forrása: flickr.com

Az első szilárd babafalatok  

Mit fogyaszthat a 7 hónapos baba?

Étkezési tanácsok a baba 10-11 hónapos korában

Hogyan tápláljuk 1 éves pici babánkat

Cimkék: táplálkozás
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache