Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 10 éves ]
2009-11-18
27 komment

Hogyan utazzunk a csecsemővel?

Utazáskor látszik igazán, hogy mennyire kényelmes dolog a szoptatás! De ha tápszeres a csecsemő, akkor se essünk kétségbe. Vihetünk magunkkal kész tápszereket, ezeket otthon elkészítjük, hűtőszekrényben tartjuk az indulásig, s út közben hűtőtáskában tároljuk. Ebben az esetben ne feledkezzünk el a jégakkukat már előző nap a mélyhűtő részbe betenni! Ha hosszabb útra indulunk, akkor már macerásabb a dolog, hiszen minden felszerelést cipelnünk kell - a cumis üveget suroló kefét is -, és előre tudnunk kell, hogy lesz-e lehetőségünk forralni, melegíteni.


Szilárd ételeket is vihetünk - erre a célra igazán csak a gyári bébiételek felelnek meg maradéktalanul. Megfelelő számú, a gyerek korának megfelelő mennyiséget vigyünk magunkkal. Nem olcsó megoldás, viszont ez a legpraktikusabb. Ne számítsunk azonban arra, hogy a csecsemő útközben ugyanannyit eszik, mint otthon, sok babát kifejezetten zavar az utazás, ezért kevesebbet eszik. Ha előre megfőzött étel mellett döntenénk, vegyük figyelembe, hogye ezek kis mértékben már eleve fertőzöttek lehetnek (még nem veszélyes számban, de már tenyésznek ételünkben a bacilusok), de út közben ez a veszély rohamosan megnő! Ezért kerüljük a könnyen romlandó, krémes, tojásos, tejszínes, tejfölös ételeket. Ha nagyobb a gyerek, száraz süteményt, sajtot, kemény tojást, kenyeret, gyümölcsöt (egészben), tartós tejet, dobozos rostos ivólevet érdemes magunkkal vinni.

Ivóvizet mindig vigyünk magunkkal, az „út menti” vizekben nem lehet megbízni!

Nagyon hasznos út közben eldobható pelenkát használni. Drága ugyan, de az útra mindenképpen ez a legegyszerűbb megoldás.


Ne feledkezzünk el a gyerek kedvenc, elalváshoz esetleg megkövetelt játékáról, mackójáról, állatáról. Az út változásait nagyon jól ellensúlyozza az otthon megszokott játék folyamatosságot sugalló jelenléte. Egy-két új játékot is érdemes magunkkal vinni - az újdonság igen le tudja kötni csemeténket. 3 év feletti gyereknek érdemes saját kis koffert becsomagolni, egyrészt mert így könnyebben megtaláljuk a dolgait, másrészt a gyerek is jobban fogja élvezni az utat, ha "felnőttesen" külön táskája van. Hasznos a kifestőkönyv, vagy a rajzolás egyéb eszközei is - és semmiképpen ne maradjon otthon a kedvenc könyv!

Csecsemők és kisgyerekek a repülőutakat meglepően jól tűrik, de a leszállás kellemetlenségei ellen - bedugult, fájó fül - kevésbé vannak felvértezve, mint a nagyobbak és a felnőttek. Leszállás közben a nagy gyerek tud akaratlagosan nyelni és ezzel a kellemetlen túlfeszülés kiegyenlítődik. A csecsemőt leszállás közben érdemes megszoptatni, vagy megitatni: a nyelés automatikusan megnyitja a fülkürtjét. A légi betegségek ellen kitűnő szerek vannak, ebben a kérdésben érdemes az orvos tanácsát kikérni. Ezen szerek többsége álmosít is, vagyis mindenképpen olvassuk át alaposan a gyógyszer mellékhatásait, és készüljünk fel rájuk!

A tisztításhoz és tisztán tartáshoz szükséges anyagokat érdemes külön táskában tartani. Legyen velünk néhány műanyag lepedő vagy abrosz, az egyiket a gyerek tisztába tevésére, vagy fekhelyének letakarására használhatjuk, a másik arra lehet jó, hogy a gyermek széke alá terítsük, ha vendéglőben eszik a család. Nedves törlőkendőt mindenhova vigyünk magunkkal, ezzel bárhol megtörölhetjük a gyermek maszatos szájacskáját, kezecskéjét.

Ha a család kocsival utazik, az étkezés céljára beiktatott megállásokon kívül érdemes a közbeeső időben is rövid időre megállni, ilyenkor a gyerekek szálljanak ki, fussák körbe a kocsit néhányszor, ugráljanak egy kicsit. A csecsemőknek is jól esik, ha kicsit levegőzhetnek autókázás közben - bár a legtöbb baba békésen alszik mindaddig, amíg a kocsi halad.


Még indulás előtt győződjünk meg arról, hogy a gyerekek kellően vannak-e bekötve. A szigor indokolt, ezért ne engedjünk a hisztinek, ha következetesek vagyunk, hamar megszokja, hogy be legyen csatolva a biztonsági öve. A gyermekülés és az azt tartó biztonsági öv nem a rendőr miatt kell, hanem mert ezen múlhat gyermekünk élete és egészsége! 

Ha a gyermek hajlamos arra, hogy autóban hányjon, néha használ, ha magasra ültetjük, úgy, hogy a kocsiból kilásson.

Bilit vagy kis WC ülőkét is vigyünk magunkkal, a legtöbb gyerek ugyanis nem szereti, ha idegen WC-re kell ülnie, ...és ezek tisztasága hagy is némi kívánnivalót maga után. Ha erre nincs lehetőségünk - például a repülőgépre kézipoggyászként bilit vinni magunkal enyhén szólva mókás lenne -, akkor jöhetnek a jól bevált, univerzális nedves popsitörlő kendőcskék vagy fertőtlenítő szerek, amelyekkel tisztává varázsolhatjuk az ülőkét.

Gyerekkel, csecsemővel utazni valóban idegőrlő dolog, kezdve a felkészüléstől a megérkezésig. Ezért mindig szánjunk elegendő időt a pakolásra, ha kell csomagoljuk át újra és újra táskáinkat mindaddig, amíg minden olyan helyre kerül, hogy könnyen elő tudjuk venni, ha szükséges. Ha nem készülünk fel megfelelően az egész utazás egy rémálommá változhat!

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: életmód
Hozzászólások
27db hozzászólás
cache