Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 18 éves ]
2010-07-23
1 komment

Hűsítés légkondi nélkül

Nem mindenki teheti meg, hogy légkondit szereltessen be az otthonába, és sokan nem is bírják a mesterséges hűtés eme módszerét.

Mit tehetünk hát az elviselhetetlen hőség ellen, ha nem tehetjük vagy nem akarunk légkondihoz folyamodni?

Csukjuk be az ablakokat

Jó ötletnek tűnik sarkig nyitni az ablakokat, remélve, hogy hűsítő légmozgás támad otthonunkban. Igen ám, de maximum a perzselő levegő özönlik be rajtuk egy-egy igazán forró napon. Inkább hajnalban, korán reggel szellőztessünk, amikor még (viszonylag) hűs kint a levegő. Napközben tartsuk zárva az ablakokat, húzzuk be a sötétítőt, engedjük le a redőnyt, hogy kizárjuk a szobát pillanatok alatt katlanná változtató napsugarakat.

Együnk hideget

A rekkenő hőségben a hideg falatok csökkentik a test hőmérsékletét. Ez a hideg lehet hűtött dinnye, saláta vagy jégkrém (például valamilyen gyümölcsös, inkább jégkására hajazó). Emellett igyunk sok folyadékot, egy hűs limonádé nagyon jól fog esni!

Vegyünk egy hideg zuhanyt

Felfrissülés a javából! Szintén gyors segítség, ha jégkockával dörzsöljük be a csuklónkat. Itt az erek nagyon közel vannak a bőrfelszínhez, és ezért azonnal érezni fogjuk a hűsítő hatást. Ha nincs kéznél jégkocka, és zuhanyozni se tudunk, akkor már az is jó szolgálatot tehet, ha hideg vízzel megmossuk a kezünket, karjainkat, a nyak hátsó részét, esetleg a lábszárakat, lábfejeket.

Kapcsoljuk le a villanyt

Hagyományos villanyégőket használtok? Cseréljétek le őket energiatakarékosakra. Ezek az égők ugyanis 75%-kal kevesebb hőt bocsátanak ki magukból, és mindemellett még energiát és pénzt is spórolnak. Továbbá kapcsoljunk ki minden hőt termelő elektromos készüléket, és ha lehet, ne fogjunk neki nagy sütés-főzésnek.

Kapcsoljuk be a ventillátort

A ventillátorok nem hűtik a levegőt, csupán kavarják, amitől hűvösebbnek érezhetjük. A plafonra szerelhetőtől a kézben hordozható miniig számtalan változat kapható. Habár a gyorsan forgó lapátok védőráccsal vannak védve, ügyeljünk rá, hogy gyermekünk távol maradjon tőle, nehogy bedugja rajta a kis ujjacskáit!

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: életmód
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache