Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Fejlődés >
[ 3 éves ]
2009-07-09
0 komment

Injekció a mackónak – A játék, mint élményfeldolgozás

A gyerekek gyakran mutatnak összetett érzelmeket a játékmackókkal, babákkal, kisautókkal való játék közben. Egy nyomasztó élmény után, amilyen mondjuk a doktor bácsi látogatása, előfordulhat, hogy előszedi az összes plüssmackóját és sorba állítja őket egy-egy injekcióért. Ha lát egy balesetet az utcán, vagy akár a tévében, lehetséges, hogy megismétli a játékautóival.

Ez nyugtalanító lehet, de ne szakítsuk azonnal félbe! A gyerek próbálja feldolgozni az új élményt, és a játék egy remek módja ennek. Segít neki, hogy úgy érezze, irányítani tudja a helyzetet. Olyan ez számára, mint nekünk, amikor elmeséljük szinte kényszeresen mindenkinek, ha valami nagyon megrázó történt velünk.

Jó ötlet egy idő után csatlakozni ehhez a játékhoz. További elemeket szőhetünk a történetbe, ezzel is segítve a kicsinek az élmény feldolgozását. „Hú, azok a mackók jó sok szurit kaptak. Betegek? Mit gondolsz, vidámak, vagy szomorúak?”

Ha csak erőszakos elemeket látunk a gyerek játékában, azt láthatjuk viszont, amit a tévében, vagy esetleg az utcán, a valós életben látott. Ebben a korban az esti hírek, a rajzfilmek, mozifilmek valósággal elárasztják a gyereket. Lehetőleg ne engedjük, hogy agresszív eseményeket lásson, ez a legjobb megelőzés. Érdekes módon pontosan különbséget tudnak tenni a mesebeli szörnyűségek és a valóság között: míg egy rajzfilmben történő zuhanás egy szakadékba esetleg nevetésre ingerli, addig ugyanez a jelent egy mozifilmben igen megrázóan hat rájuk! Ezért ne hagyjuk, hogy az esti filmet nézze, de a híradó is kerüljön tiltólistára!

Ha mégsem tudtuk elkerülni a rémes látványt – lehet ez egy baleset az utcán –, akkor engedjük a gyereket, hogy eljátssza az eseményeket. Kicsit be is segíthetünk, a legjobb erre a bábozás. Húzzunk egy bábot a saját kezünkre, egy másikat az övére, és indítsunk hasonló történettel, mint aminek szemtanúja volt. A többit bízzuk az ő képzeletére, hagyjuk magunkat sodorni a fantáziájával, ne akarjunk mindent pontosan végigjátszani újra. Bízzunk gyermekünkben: ő tudja, hogyan oldhatja fel magában a feszültséget.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache