Milyen idős a gyermeked?
[ 2 éves - 10 éves ]
2009-12-01
3 komment

Írjunk a Télapónak!

Milyen papírra írjuk? Milyen borítékba tegyük? Mit rajzoljak neki? Vajon minden kívánságot tud teljesíteni? Anya vagy apa írását ki tudja majd olvasni a Mikulás? És a saját ákombákomírásomat ki tudja silabizálni? És érti majd, hogy mit is akarunk valójában? Tényleg, a Télapó minden nyelven beszél? – Ilyen, és ehhez hasonló kérdések tömege fordul meg minden kisgyermek fejében, aki levelet fogalmaz személyesen a Mikulásnak.

Aztán anya és apa kézen fogja őket és elsétálnak a postaládához, és a mozdulattal, ahogy bedobják a borítékot, kezdetét veszi a reményekkel teli várakozás, hogy vajon teljesíti-e majd a kívánságokat.

Mára már jóval kevesebb levelet kap a Télapó, mert a gyerekek (vagy inkább a felnőttek, a szülők) nehezen veszik a fáradságot, hogy kívánságaikkal levelet fogalmazzanak. Másrészről viszont a fejlett technológiák korában élünk, ahol a papírra írt leveleket felváltják az elektronikus levelek (e-mailek), a fórumok, és más egyéb internetes lehetőségek.

Kedves Szülők! Legyünk hagyományőrzők, és segítsük gyermekünket a levélírásban, vagy ösztönözzük őket, hogy írjanak – és higgyenek még a csodákban, de legalábbis a Télapóban. A kézzel írott és postán elküldött leveleket nem igazán tudja helyettesíteni semmilyen elektronikus rendszer!

Ne csupán egy kívánságlistát készíttessünk el – „kedves Télapó, hozzál nekem ezt meg azt, meg amazt…” –, hanem használjuk ki a helyzetből adódó kreatív lehetőségeket. A legegyszerűbb, ha rajzoltatunk gyermekünkkel, a kicsik nagyon kíváncsiak lesznek arra, hogy tetszik-e a vén puttonyosnak a rajzuk. A nagyobbak próbáljanak maguktól megírni valamit, esetleg arra is ösztönözhetjük őket, hogy verset fabrikáljanak. Ha egy gyermek energiát fektet az ünnepbe, akkor sokkal jobban értékeli majd a kapott ajándékokat, mintha csak úgy az ölébe hullana minden.

A Mikulást arra is felhasználhatjuk, hogy kicsit neveljük gyermekünket. Ugyanis lehet üzletet kötni. Ha például a cumiról szeretnénk már nagyon leszoktatni gyermekünket, akkor csomagoljuk be együtt az összes cumit, és adjuk fel postán – a postásokkal meg lehet beszélni, hogy délután majd visszajövünk a csomagért –, és e mellé az ajándék mellé írjuk le a gyerek kívánságait. Arra azonban vigyázzunk, hogy ne zsaroljuk meg gyermekeinket. Szükségük van a jóságos Mikulásra, aki akkor is szereti őket, ha éppen kicsit rosszak voltak.

Íme, a két legfontosabb cím:

Korvantunturi FIN-99999 Lappi Suomi, Finnland (Finnország) a címzett: Joulupukki.

Magyaroszági változata pedig: 2425 Nagykarácsony Petőfi út 14. A borítékra írják rá: A Mikulásnak!

Képek forrása: flickr.com

 

Cimkék: életmód, ünnepek
Hozzászólások
3db hozzászólás
cache