Milyen idős a gyermeked?
[ 12 hetes - 3 éves ]
2009-07-15
0 komment

Ismétlő oltások

A kicsik három hónapos korban kapják meg a DPT oltást. Ez három betegség nevének rövidítése: diftéria, pertusszisz, és a tetanusz. Ismertebb nevükön a torokgyík, a szamárköhögés és a merevgörcs. Mindhárom veszélyes betegség, így fontos a megelőzés és az oltás.


A torokgyík egy baktérium által okozott fertőzés, ami leginkább az orr és garatüregben, illetve a gégén alakul ki. Kétféle baktérium okozhatja a megbetegedést, az egyik toxint termel, a másik nem. A baktérium mérge súlyos szövődményeket okoz. Egyrészt szívizom károsodást és idegrendszer sérülést okoz, másrészt ha a gégében jelenik meg, akkor fulladást okozhat. Szerencsére a világ nagy részén védőoltással védekeznek ellene, így nem kell tartani járványtól. A kicsik pedig a védőoltásnak hála nincsenek veszélyben. Az oltást követően egy-két napon belül előfordulhatnak enyhe tünetek, mint a hőemelkedés vagy a láz, amit általában az oltáshoz adott lázcsillapító kúppal kell csökkenteni.

A szamárköhögés egy három szakaszban lezajló veszélyes betegség. Különösen a csecsemőkre és a kisbabákra életveszélyes, felnőtt korban spontán gyógyul. Általában a légúti és idegrendszeri szövődmények miatt fordul elő a kicsiknél haláleset. Az oltásoknak köszönhetően azonban járványok nem fordulnak elő, kisebb megbetegedéseket észlelnek csak, melyek nem veszélyesek.

A harmadik betegség ami ellen véd a DPT oltás az a tetanusz. Általában a mélyebb sérüléseken keresztül jut a bőrbe a baktérium. Ezért szokás minden egyes nagyobb sérülésnél injekciót kapni. Az oltás sajnos nem véd életünk végéig, de mindenképp fontos a beadása. A baktérium által kibocsátott mérgek ugyanis heves izom-összehúzódásokat és görcsöt váltanak ki. Halálos betegség, de az oltással megelőzhető.

A DPT oltást hároméves korban ismétlik.

Képek forrása:flickr.com

Cimkék: oltások
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache