Milyen idős a gyermeked?
[ 24 hetes terhes - 41 hetes terhes ]
2010-10-24
0 komment

Jó éjt – a harmadik trimeszterben is

Sokak számára már a baba érkezése előtt megkezdődnek az álmatlanul töltött éjszakák.

A terhesség utolsó szakaszában a rohamosan növekvő magzat egyre jobban nyomja a belső szerveket, több kellemetlen tünetet is okozva anyukájának. Ezek között említhetjük a légszomjat, a hátfájást és a gyakori vizelési ingert, mely gyakran megzavarja a kismama éjjeli pihenését. A kelleténél nagyobb mennyiségű vacsora pedig gyomorégést és álmatlanságot okozhat.

A kellemes és elégséges éjjeli pihenés egyik fő kulcsa ebben az időszakban a megfelelő alvási pozíció, ami nem akadályozza az oxigén eljutását a magzathoz.

Az egyik legjobban ajánlott alvási pozíció a bal oldalon fekvés, ami engedi, hogy a vér és a tápanyagok áramolni tudjanak a méhlepény felé az álomban töltött órák alatt is. Továbbá így a vese is képes hatékonyan kiválasztani a méreganyagokat, és ennek következtében kisebb valószínűséggel dagadnak be a karok és a boka.

A még nagyobb kényelem érdekében egy kispárnát lehet tenni a has alá, valamint a hát alá is, úgy, hogy V alakot zárjanak be és így kiegyensúlyozzák a pocak helyzetét.

Ha valaki nem tud a bal oldalán aludni, a jobbon is teheti, ám ekkor a fent említett előnyökkel sajnos már nem lehet számolni.

A háton alvás ilyenkor nem igazán ajánlott, hiszen a magzat súlya ebben a testhelyzetben ránehezedik a vért a szív felé szállító erekre, rontva a vérkeringést, valamint emésztési zavarok vagy éppen aranyér is kialakulhatnak a következtében.

Mivel a terhesség utolsó hónapjairól beszélünk, a hason alvás ekkor már a nagy pocak miatt nem kivitelezhető, és jobb is így, hiszen nagyon nyomná a magzatot.

A baba megszületése után azonban már akár hason is lehet aludni, ha valaki úgy szeret, ekkor már nem a pocak méretével kell küzdeni, hogy meglegyen az elégséges éjszakai alvás.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: alvás, terhesség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache