Milyen idős a gyermeked?
[ 6 éves ]
2009-07-09
0 komment

Jó éjt csaták – A lefekvés körüli herce-hurca

Még a korábban könnyen ágyba dugható gyerekeknél is gyakran előfordul, hogy nem akarnak lefeküdni, sokáig szeretnének fennmaradni. A nap izgalmai sokszor olyankor törnek a felszínre, mikor a gyermeked feje párnát ér. Átmenjen aludni a barátjához, bár tart tőle, hogy másutt alszik? Mit fog szólni a bátyja, ha rájön, hogy elhányta a focilabdáját? Ezekhez a félelmekhez adjuk még hozzá növésben lévő testét és a mozgalmas napot a háta mögött.

Ha gyermeked nem akar lefeküdni, kérdezd meg tőle, miért. Lehet, hogy egy egészen más okot fog mondani: Lehet, hogy nem érzi magát fáradtnak, vagy fél a sötétben. A több testmozgás, a koffein teljes mellőzése és félelmeinek eloszlatása sokat segíthetnek.

A legtöbb gyermek még mindig jól reagál az esti rutinra. Adj némi hatalmat gyermekednek afelett, hogyan is nézzen ki esti szertartásotok. Minimum egy órával lefekvés előtt már ne nézzen tévét, ne számítógépezzen és ne rohangáljon, mivel ezek a dolgok felpörgetik.

Gyermeked valószínűleg élvezni fogja, ha fürdés után olvasol neki, vagy egyszerűen csak beszélgettek. Ezek az esti beszélgetések remek alkalmak, hogy kiderítsd, milyen napja volt, és elcsendesítik gyermeked azon félelmeit, aggodalmait is, amiktől esetleg nem jönne álom a szemére.

Ez persze nem jelenti azt, hogy néha nem lehet lazítani. Alkalmanként – például a születésnapján, vagy amikor meteorzáport láthattok – semmi akadálya a napirend felrúgásának, nyugodtan megengedheted gyermekednek, hogy a szokásosnál később bújjon ágyba.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: alvás, nevelés
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache