Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 18 éves ]
2010-12-06
0 komment

Jobb félni, mint megijedni...

A legtöbb gyermek teljesen el van ragadtatva a karácsonytól, ám a túlzott izgatottság, egy-egy nem megfelelő játék, vagy akár a díszítés is okozhat balesetet. A következő lépéseket tartsd be, hogy biztonságban teljenek az ünnepek:

A karácsonyfa:

Győződj meg arról, hogy a fa nem fog kigyulladni.
Ha műfenyőt vásárolsz, ellenőrizd le, hogy tűzbiztos-e. Jobb, ha tudod, hogy a különféle spray-k használata, melyek megakadályozzák, hogy az élő fenyő tűlevelei lehulljanak, gyúlékonyak.

Az élőfát minél később vedd meg, illetve győződj meg arról, hogy frissen vágott-e.

A frissen vágott fa zöld, leveleit nehéz kitépni vagy eltörni. A törzs ragacsos kell hogy legyen a gyanta miatt, továbbá, ha felállítod a fát, még nem nagyon szabadna hullajtania a leveleit.

Óvatosan állítsd fel a fát:
Ne helyezd kandalló vagy bármilyen más fűtőtest közelébe, illetve ne rakd forgalmas helyre, és ne akadályozza a helyiségek közti átjárást.

Óvd a fát!
Vágj le néhány centit a törzsből, hogy a friss fatörzs könnyebben be tudja szívni a vizet, így tovább fog élni, sőt a kigyulladásnak is kisebb az esélye.

A karácsonyi világítás – égők:

Ha a műfenyő tartalmaz fémet, ne tégy rá égőket.
Sose használj elektromos égősort fémből készült fenyő esetében, hisz ha egy égő meghibásodik és valaki megérinti, meg is rázhatja.

Csak óvatosan a kültéri világítással!
Mielőtt felszerelnéd a kültéri égősort, ellenőrizd le a címkén, hogy biztos használható-e szabadtéren is. A következőképpen tudod rögzíteni az égőket: fűzd át őket kis kampókon vagy szigetelt kapcsokon, de semmiképpen se használj szögeket. Ne rángasd vagy húzgáld az égősort, ha el akarod távolítani.

Még akkor is ellenőrizd le az égőket, ha nemrég vetted őket.
Fontos, hogy az összes égő működjön, a vezeték ne legyen elkopott, valamint a konnektor is biztonságos legyen.

A kinti világításhoz használj kapcsolót, hogy elkerüld az esetleges áramütést. Ha lefekszel vagy elmész otthonról, kapcsold le a világítást, nehogy kigyulladjon az égősor.

A karácsonyi díszítés:

Ragaszkodj a tűzbiztos díszekhez.
A fa feldíszítéséhez csakis olyan díszeket használj melyek nem gyúlékonyak.

Sose tégy meggyújtott gyertyát a karácsonyfára vagy annak közelébe.
A gyertyákat tűzbiztos tartóba és olyan helyre tedd, ahol senki sem fogja leverni azokat.

Ne feledd, ha van gyermeked, olyan helyre állítsd a fát, ahol a gyerekek biztos nem fogják fellökni.
A gyermekes családok külön ügyeljenek arra, hogy életlen és kevésbé törékeny díszeket vásároljanak, s ezeket úgy tegyék a fára, hogy a gyermekek ne érjék el őket, nehogy lenyeljék vagy belélegezzék a veszélyesebb díszek darabjait. Kerüld a cukorhoz hasonló dísztárgyakat, melyek arra csábítanák a kicsiket, hogy bekapják azokat.

Miután kinyitottátok az ajándékokat, távolítsd el a csomagolópapírt, szalagokat, masnikat a fa és akandalló közeléből. Ezek veszélyesek lehetnek a gyermekekre nézve: akár fulladást vagy tüzet is okozhatnak.

Ne égesd el a csomagolópapírt a kandallóban.
Az ajándék csomagolására szánt papír igen gyúlékony, s nagy intenzitással tud égni. 

Biztonságos játékok:

Korhoz illő játékokat vásárolj!
Olyan játékot válassz gyermekednek, mely a korának, képességeinek és érdeklődési körének is megfelelő. A nagyobbaknak való játékok veszélyesek lehetnek egy kisgyerekek számára.

Figyelmesen olvasd el a játék használati utasítását, mielőtt megvennéd, hogy biztos a gyereknek való-e.

Hogy megakadályozd az elekromos kisüléseket, áramütést, ne vegyél elektromos árammal működő játékokat.

Apró játékok:
A 3 éves kor alatti gyermekek könnyen lenyelhetik az apróbb darabokat.

Fulladásos balesetek:
A 8 év alatti gyerekek meg is fulladhatnak vagy lenyelhetnek fel nem fújt vagy kidurrant lufikat.

Légy óvatos a felhúzós vagy madzagos játékokkal:
A 25-30 cm hosszú madzaggal rendelkező darabok veszélyesek lehetnek: babáknál különösen ügyelj arra, hogy ne nyeljék le. A szalagokat, masnikat, madzagokat távolítsd el a játékokról, mielőtt odaadod azokat a gyereknek.

A látogatás öröme...


Az ünnepi ebédek, rokonlátogatások után azonnal takarítsd ki a lakást, a totyogósok lenyelhetnek ételmaradékokat vagy megihatják az alkoholt, sőt a cigarettacsikkeket is megkaparinthatják egy óvatlan pillanatban.

Ügyelj a gyerek biztonságára:
Nem biztos, hogy mások otthona is úgymond gyerekbiztos. Légy résen a rokonlátogatás során, mindig tartsd szemmel gyermeked.

Csökkentsd a stresszt!
Mind az utazás, rokonlátogatás, mind az ajándékok növelhetik a gyerekben a stresszt. Ha betartod a kicsi napi rutinját, például a szunyókálások idejét, azzal élvezetesebbé és stresszmentesebbé teszed számára az ünnepeket.

Legyen boldog, békés és mindenekelőtt biztonságos karácsonyod!

Cimkék: ünnepek
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache