Milyen idős a gyermeked?
[ 5 éves ]
2009-07-09
0 komment

Kavics, toboz, gesztenye – A nagy gyűjtemények korszaka

Ha a gyerek még nem kezdett hozzá első nagy gyűjteményéhez, akkor számítsunk rá, hogy hamarosan fenyőtobozokat találunk a cipős dobozokban, vagy különleges formájú kavicsokat szerteszét a gyerekszoba padlóján.Az ötévesek imádnak pakolászni, rendezgetni, kategorizálni, ami megmagyarázza a gyűjtőszenvedély intenzitását. Emellett – és ezt minden felnőtt, aki szintén gyűjt valami, megerősítheti –, a vadászat izgalma is áthatja, amikor újabb és újabb darabok után kutat.

Előnye ennek a hobbinak, hogy láthatjuk, milyen az értékrendje, mi az, amivel igazán törődik. Bizony előfordulhat, hogy az a gyerek, akit egyáltalán nem foglalkoztat, hogy mekkora rumli van a szobájában, képes órákat eltölteni a kavicsgyűjteményével, pedáns rendet, és klinikai tisztaságot tartva a dobozokban.

Rendezheti őket szín vagy méret szerint, és az sem kizárt, hogy a séma, amit alkalmaz, számunkra megfejthetetlen. Ilyenkor nyugodtan kérdezzünk rá, szívesen elmagyarázza majd.


Ha valami annyira érdekli, hogy gyűjteni szeretné, talán tanulni is akar róla. Használjuk a gyűjteményt ugródeszkának, beszélgessünk a témáról minél többet, és ha szükséges, menjünk el könyvtárba, hogy a gyerek választ kaphasson minden kérdésére.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: fejlődés
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache