Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ 34 hetes terhes - 40 hetes terhes ]
2009-07-09
1 komment

Kérdések a szülési szabadságról

1. A munkaadóm köteles elengedni szülési szabadságra?

Magyarországon jelenleg a következő a helyzet:

A terhes, illetőleg a szülő nőt 24 hét szülési szabadság illeti meg. A szülési szabadság időtartamára a munkavállalónak – a társadalombiztosítási jogviszonya alapján – terhességi-gyermekágyi segély jár, aminek összege az átlagkereset 70 %-a (felső határ nincs megszabva). A terhességi gyermekágyi segélyt úgy kell kiadni, hogy 4 hét lehetőleg a szülés várható időpontja elé essen.


A szülési szabadság azonban megszűnik:

  1. a gyermek halva születése esetén – az ettől számított 6 hét elteltével,

  2. ha a gyermek meghal – a halált követő 15. napon (de a szülési szabadság időtartama a szülést követően 6 hétnél rövidebb nem lehet),

  3. ha a gyermeket – a külön jogszabályban foglaltak szerint – ideiglenes hatállyal elhelyezték, átmeneti vagy tartós nevelésbe vették, továbbá ha 30 napot meghaladóan bentlakásos szociális intézményben helyezték el.

Abban az esetben, ha a megszületetett gyermeket a koraszülöttek ápolására fenntartott intézetben gondozzák, a szülési szabadság igénybe nem vett részét – a szülést követő egy év elteltéig – a gyermeknek az intézetből történt elbocsátása után is igénybe lehet venni.

Amennyiben szülés után úgy döntesz, viszonylag hamar visszamész dolgozni, munkaidő tekintetében bizonyos kedvezmények adhatók. A szoptatás első 6 hónapjában naponta kétszer egy óra (összesen tehát 2 óra), ezt követően pedig a 9. hónap végéig 1 óra munkaidő-kedvezmény jár. Ez a kedvezmény akkor is jár, ha az anya a gyermekét nem szoptatja, hanem mesterségesen táplálja, illetve ha egészen kicsiny gyermek örökbefogadására került sor (ilyenkor a kedvezményezett az örökbefogadó anya). Értelemszerűen nem jár a kedvezmény, ha a megszületett gyermek állami nevelésbe, intézeti nevelésbe került, kivéve, ha a csecsemőotthonba a vér szerinti anya bejár szoptatni a gyermekét.

A munkaidő-kedvezmény úgy minősül, mintha ezt az időt a munkavállaló munkában töltötte volna, és a munkavállaló részére távolléti díjat kell fizetni. Ikrek esetében ez a munkaidő-kedvezmény az ikrek számának megfelelő mértékben jár.

2. Mikor kell megkezdeni a szülési szabadságot?

Arra, hogy mikor kell abbahagyni a munkát, nincs megfelelő recept. Van, aki a 7-8. hónapban kezdi meg a szülési szabadságát, és van olyan, aki gyakorlatilag a munkahelyről megy be szülni. A legfontosabb dolog az, hogy folyamatosan figyelemmel kell kísérni a terhességet, így az alapján az orvos könnyebben tud javaslatot tenni. Amennyiben komplikációk lépnének fel, az orvos javaslatot tehet arra, hogy a terhességet veszélyeztetett terhességnek nyilvánítsák. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy veszélyeztetett terhesség esetén táppénzre jogosult az anyuka (ez természetesen korábbi munkaviszonyától is függ), az így kapott összeg legfeljebb 70%-a lehet előző fizetésének. Végső soron pedig nem kell tragédiaként felfogni a szigorú ágy- és szobafogságot: hasznosan is eltölthetjük az így nyert időt, végre elolvashatjuk kedvenc könyveinket, megnézhetjük a filmeket, amiket régóta szeretnénk, de készíthetünk számtalan ajándékot is babánknak.

Képek forrása: flickr.com


Cimkék: életmód
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache