Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Fejlődés >
[ 4 1/4 éves ]
2009-07-09
0 komment

Készen áll az olvasásra? – Hogyan neveljünk olvasni szerető gyermeket?

Nem jellemző, hogy egy négyéves önállóan olvasson, de azért akadnak kivételek. Ezek a gyerekek már megtanulták egymáshoz rendelni a betűket és a hangokat, illetve tudják, hogy ezek alkotják a szavakat, de nagyon sokat segítenek nekik a képek is. Valószínűleg tovább tudják fenntartani a figyelmüket egy-egy dolog iránt, és memorizáltak néhány egyszerűbb szót, mint az „és”, a „vagy” és hasonlók, amiket képekről nem lehet megtanulni. Ha a gyerekünk korán kezd olvasni, nincs semmi különleges tennivalónk, csak bátorítsuk, hogy olvasson minél többet – és persze biztosítsunk neki elegendő olvasnivalót is.

Akkor sem kell aggódni, ha a csemeténk nem tartozik a fenti csoportba. A legtöbb négyévesre jellemző, hogy nem képes még annyi ideig egy helyben ülni, és egy dologra fókuszálni, hogy meg tudjon tanulni olvasni – nem butább, csak másképpen fejlődik.

Mások már tisztában vannak az olvasás mechanizmusával, de a kognitív készségük még nem elég jó ahhoz, hogy megértsék a szavakat. Az olvasás tipikusan egy olyan képesség, amit a gyerek akkor sajátít majd el, amikor készen áll rá, akárhogy is sürgetik, biztatják a szülők, vagy a tanárok. Sőt, ami azt illeti, a túlzásba vitt ösztökélés még hátráltatja is. Nem győzzük hangsúlyozni: elégséges 6-7 évesen megtanulnia olvasni és írni!

Ebben a korban az a legfontosabb tennivalónk, hogy felkeltsük az érdeklődését a könyvek iránt. Legyen sok könyv otthon, álljon a szobában külön könyvespolc, járjunk vele könyvtárba és könyvesboltba – és lásson minket olvasni. Persze a legfontosabb, hogy sokat olvassunk neki, ne teljen el egy este sem meseolvasás nélkül! Ha megszereti a történeteket, akkor önkéntelenül is elkezdi majd elsajátítani az olvasás alapjait, amint készen áll rá. Ez egyes esetekben öt éves korban következik be, a többieknél 6-7 évesen.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache