Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 41 hetes terhes ]
2009-10-08
6 komment

Kettő helyett kell enni?

Mondják még mindig, úton útfélen a kismamáknak. A mondás tökéletesen igaz. Ám az egyikük kalóriaigénye a 9. hónapban is csak 300-400kcal/nap. Azaz felnőtt ember napi szükségletének töredéke. Kettő helyett kell enni, igaz, egy felnőtt nő, és egy magzat adagját kell megenni ahhoz, hogy ideálisan gyarapodjon a kisbaba és a kismama egyaránt.

Gyakran látunk végleteket. A kismama, aki minden falatot megvon a szájától, csak mert nem akar anyja nyomdokaiba lépni, meghízni és később úgymaradni. A másik, aki nem kettő, hanem 3 felnőtt helyett eszik. Mint általában, itt is az arany középút lenne az ideális. A magzat, a magzatvíz, és minden más alkatrész összesen 8-12kg-t nyom. Ideális esetben mindössze ennyivel kellene többet nyomnunk a 40.hét végén.

Magzatunk mindenképpen elveszi, ami neki jár, amire szüksége van, maximum tőlünk vonja el. Így szélsőséges eseteket leszámítva az nem fordulhat elő, hogy valaki nem eszik 2 helyett és ezért a babája kis súllyal születik. Ahhoz alultáplált kismamának kell lenni.

Nagyon fontos, hogy mit eszünk, hogy az lehetőleg tápláló legyen. Fel kell készülnünk a szoptatós időszakra is, az is elvonja tőlünk az energiát, a tápanyagot. Ezért fontos, hogy értékes tápanyagokból feltöltekezve érjünk a terminus végére. A felesleges zsír, a túlsúly csak megnehezíti a szervezet dolgát, minden tekintetben. Vegyünk 4 csomag 6kg-s mosóport a hátunkra! Ha 20 kg fölé hízunk, ennyivel több súlyt kell cipelnünk. A csontozatunk, ízületeink, de még a létfontosságú szervek is megisszák a levét.

Sokan legyintenek: „most ennek van itt az ideje, majd utána szépen lefogyok” - sajnos ez legtöbb esetben illúzió. Nagy mértékben megnehezítheti a babás időszakot, ha az ember nincs jól a bőrében. Mindenképpen van egy visszaalakulási folyamat, ami eltart 1-2 évig, ne nehezítsük a dolgunkat azzal, hogy sok-sok kilót kelljen leadnunk.

Természetesen az áldott állapotban kár lenne elrontani a kedvünket azzal, hogy megvonjuk szánktól a finom falatokat. Együnk sokszor keveset, sok gyümölcsöt, zöldséget, édességből pedig mindig olyat, amiben van rost. Együnk gabonapelyheket, müzlit, aszalt gyümölcsöket édesség gyanánt, ezektől biztosan csak épülünk és szépülünk, nem válik kárunkra.

Nyilván ez is alkati kérdés, egy már komoly túlsúllyal rendelkezőnek még 8kg-t sem kell hízni, ám aki vasággyal 50kg, lehet, hogy 15kg-t is felszedhet és senki sem fogja a tanácsadóban csóválni a fejét. A legtöbb kismama kívánós, érdemes tudni, hogy ez a kívánósság mindig valamilyen hiányt jelez, érdemes erre odafigyelni, vajon miből lehet kevés. Sok kismama megőrül a mákos dolgokért, nyilvánvaló: vashiány. Van, aki folyton enne, van, akinek a méhe összenyomja a gyomrát és alig fér bele valami, ez is változó.

Van, aki a nagy túlsúlyt a szoptatás első fél évében pikk-pakk leadja, van, aki akkor hízik meg. Nem vagyunk egyformák, ez így is van rendjén. Ám ne felejtsük el, hogy nők is vagyunk, nem csak anyukák, ha átmenetileg háttérbe is szorul női énünk, érdemes nem teljesen szem elől téveszteni. Nincs szebb egy gömbölyű pocakos, kerekded mellű, csinos kismamánál.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
6db hozzászólás
cache