Milyen idős a gyermeked?
[ 6 3/4 éves ]
2009-07-09
0 komment

Kicsi zseni – vagy „csak” tehetséges?

A tehetségnek sok fajtája létezik: nyelvi, matematikai, zenei, atlétikai. Ha az iskolában számára kihívást jelentő feladatokkal le tudják kötni, és jól érzi magát, akkor ebben az életkorban még nem kell speciális foglalkoztatáson gondolkoznotok. Ám, ha panaszkodik, hogy unatkozik, az iskolai feladatait túl könnyűnek tartja, akkor erről mindenféleképpen beszéljetek a tanárával. Igazi csodagyerek nagyon ritkán születik, sokkal jellemzőbb, hogy a gyerekek egy bizonyos területen mutatnak átlag feletti képességeket.


A szakemberek többféle nézetet vallanak arra nézve, hogyan is lehet felmérni, mennyire tehetséges egy gyermek. Egyesek pszichológiai vizsgálatot javasolnak az ilyen idős gyermekek számára, mások azonban megkérdőjelezik az efféle tesztek értékét.

Még ha tehetséges is gyermeked, óvatosan bánj a jelzővel! A tehetséges gyerekek sok esetben félnek a kudarctól, és ezért inkább tartózkodnak az új dolgok kipróbálásától. Ha nem sikerül nekik valami, akkor azt gyakran úgy könyvelik el magukban, hogy talán mégse olyan okosak, mint azt mások gondolják róluk. Továbbá légy résen, társai könnyen kicsúfolhatják gyermeked, ami azért veszélyes, mert a tehetséges gyerekek jellemzően sokkal érzékenyebbek, hevesebb érzelmeket élnek meg. Társaik pedig könnyen kiszúrják, hogy mások, mint ők, és megeshet, hogy ennek durván hangot is adnak.

Amennyiben gyermeked valamilyen tagozatra jár, vagy másmilyen feladatokat kap, hangsúlyozd ki, hogy ez azért van, mert szorgalmas, nem azért, mert tehetségesebb, okosabb! „Sokkal többet gyakorolsz a hegedűn, és a tanár nénid szerint megérdemled, hogy a nagyobbakkal is felléphess.”


Ne feledd, hogy a tehetséges gyermekből nem feltétlenül válik később zseni. Tulajdonképpen egyes gyerekekkel pont az ellenkezője történik. Mivel unják az iskolát, és frusztráció gyűlik fel bennük, nyugtalanná, érzékennyé válhatnak, szint alatt teljesíthetnek, aminek a következtében a tanárok úgy gondolhatják, hogy figyelemzavaros gyermekkel állnak szemben.

Gyakori, hogy az otthon féktelen, lármás, alkalmanként durva gyermekről a tanárok ódákat, zengnek, hogy milyen édes angyalka az iskolában. Semmi ok az aggodalomra, gyermekeddel minden rendben, csupán arról van szó, hogy a legtöbb lurkó az iskolában visszafogja magát, és inkább az otthon biztonságában tombol, ereszti le a fáradt gőzt.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: iskola, nevelés, sport
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache