Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 2 éves ]
2010-03-09
0 komment

Kisbaba szobájának berendezése

Csecsemőkorban a gyermekeknek rengeteg anyai szeretetre, gondoskodásra illetve nyugalomra, biztonságra van szükségük. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő, harmonikus babaszoba kialakítása, melynek legfontosabb kellékei közzé három tárgy tartozik: a rácsos kiságy, a pelenkázó, illetve a szekrény. Nem utolsó sorban az anya kényelmét szolgálandó célszerű elhelyezni valamilyen kényelmes ülőhelyet, például egy fotelt, amelyben kényelmesen szoptathat, vagy ahol csak egyszerűen elüldögélhet a gyermekkel.

A gyermek ágya a legfontosabb bútordarabja a szobának. A babaággyal kapcsolatban alapvető követelmény, hogy készüljön masszív anyagból, fából, vagy stabil műanyagból. Emellett nagyon fontos, hogy a rácstávolság 6 illetve 7,5cm között legyen, biztonsági szempontból ugyanis ez a legmegfelelőbb. Ennél kisebb réseken sajnos átférhet a baba keze, lába, és beszorulhat, a 7,5 cm-nél szélesebb közökön pedig a feje fér át. Fontos szempont, hogy a rács elég magasan legyen illetve, ha fel-le mozgatható akkor lehessen megfelelően rögzíteni, hogy a baba véletlenül se essen vagy másszon ki. Ugyancsak ezt megelőzendő lehetőleg olyan ágyat vegyünk, amely oldalán nincsen keresztpánt, amin a gyermek felmászhat. Célszerű szem előtt tartani azt is, hogy néhány rács legyen eltávolítható, hogy a nagyobb gyermek esetleg ki-be tudjon bújni, ne akarjon felülről kimászni.

A balesetek elkerülése végett fontos az is, hogy a babaágyon ne legyenek kiálló csavarok, kilógó elemek, az ágy minden csücske legyen lekerekítve.


A matracnak akkorának kell lennie, hogy ne legyen közte és az ágy között rés, hiszen ez is azt a veszélyt hordozza magában, hogy a baba keze vagy lába beszorulhat. Másrészt a matrac, ha egy mód van rá, természetes alapanyagokból készüljön, lehessen mosni, és ne legyen vastagabb 10 cm-nél ezzel is azt megelőzendő, hogy a gyermek kimásszon vagy kiessen.

Tartsuk szem előtt az ágy vásárlásánál, hogy állítható legyen a matracot tartó alj magassága, ezáltal ahogy a gyermek nő, egyre lejjebb tudjuk majd engedni azt. Praktikus megoldás, ha a gyerekágy rácsai leszerelhetők, így a gyermek fogja tudni használni, akár az ovis kor végéig.

Az ágy olyan helyet foglaljon el a szobában, hogy a baba jó kilátással rendelkezzen. A babaágyat lehetőleg az ablakhoz közel helyezzük el, de úgy, hogy a gyermekre szellőztetésnél ne áramoljon közvetlenül levegő.


A pelenkázó vagy egy nagyobb felületű ugyanezt a funkciót ellátó komód egyrészt megkönnyíti a mama számára a baba ápolását, másrészt kényelmesen elférnek benne a baba holmijai.

Már csecsemő és kisgyermekkorban is nagyon sok játéka lehet a babának, amelyeket a legmegfelelőbb nyitott polcokon tárolni. Így a gyermek számára is könnyebben elérhetők. Másrészt a szem előtt levő színes játékok megfelelően ingerekben gazdag környezetet biztosítanak a gyermeknek is.

Nem utolsó sorban fontos a harmonikus falszín, no nem kell egyből a „lányoknak rózsaszínt a fiúknak pedig kéket” sablonra gondolni. A lényeg az, hogy bármilyen színt is választunk, minél világosabb hatást keltsen.

- Bea -

Képek forrása: flickr.com

A gyermekszoba kialakítása»

Cimkék: életmód
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache