Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 41 hetes terhes ]
2010-04-05
0 komment

Kismama torna – mielőtt belefognánk

Korábban úgy tartották, hogy aki terhes, az főleg feküdjön, pihenjen, ne kocogjon, ne tornázzon, mert az árthat a magzatnak.

Mára azonban bizonyítottá vált, hogy a terhesség alatt végzett tornagyakorlatok több szempontból is hasznosak lehetnek. Egyrészt a rendszeres testmozgás következményeként rövidebb és könnyebb lesz a vajúdás, kisebb esélye lesz a császármetszésnek, másrészt a kismama gyorsabban felépül, és könnyebben visszanyeri a terhesség előtti alakját is. Mindemellett a testgyakorlatok végzésével könnyebben le lehet vezetni az esetleges feszültséget is. Nem beszélve arról, hogy aki sportol, az egészségesebbnek érzi magát és jobban is alszik.

Mielőtt azonban bármiféle edzésprogramba belefognánk, célszerű kikérni az orvosunk véleményét a tornáról. Egyes kockázati tényezők fennállása esetén ugyanis nem végezhetők tornagyakorlatok. Ilyen kockázatot jelent többek közt, ha a kismamának szív-, súly-, izom vagy izületi problémája, magas vérnyomása van. Kiemelt kockázatot jelent, ha korábban már volt vetélése, koraszülése esetleg vérzései vannak.

Amennyiben valaki korábban nem tornázott rendszeresen, ne most akarja behozni a lemaradását. Olyan egyszerűbb gyakorlatokat viszont, mint a gyaloglás, úszás vagy a terhestorna, ő is végezhet. Az viszont, aki eddig is sportolt valamit, elvileg folytathatja azt, csak jóval kisebb intenzitással.

A gyakorlatok végzése alatt fontos figyelni testünk reakciójára. Alapvető szabály, hogy a pulzus nem haladhatja meg a 140-et. Nagyon melegben nem szabad tornázni. Amennyiben a terhesség hányingerrel jár, szintén nem tanácsos gyakorlatokat végezni. Azonnal abba kell hagyni a gyakorlatokat, ha fájdalom vagy görcsök jelentkeznek, szédülés, hányinger lép fel, rosszabb esetben vérzés jelentkezik.

A tornához mindig kényelmesen, bő ruhába öltözzünk. Mindig készítsünk oda sok folyadékot, és igyunk minél többet a torna előtt és után is.

A szülés utáni tornagyakorlatokról szintén orvosunkkal kell beszélni. Általában a szülést követő hatodik, császármetszés esetében a nyolcadik, kilencedik hétben célszerű újra elkezdeni a gyakorlatokat.

- Bea -

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache