Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 41 hetes terhes ]
2010-10-17
0 komment

Kismamák és az influenza

A kismamák egyik legnagyobb dilemmája ilyenkor ősszel, hogy vajon beoltassák-e magukat influenza ellen vagy sem, főleg most, mikor a H1N1 vírus is feltűnt a betegségek sorában. A kérdés nem egyszerű, hiszen a vakcina, mint minden orvosság, mellékhatásokkal rendelkezik, de védtelenül átvészelni sem veszélytelen ezt az időszakot. Csakúgy, mint hazánkban, az Egyesült Államokban is a tavalyi nagy influenzajárvány hívta fel a figyelmet a kismamák sebezhetőségére.

 

Egy múlt héten közzétett kutatás szerint azok a gyerekek, akiknek édesanyja még kismamaként beoltatta magát influenza és vagy H1N1 ellen, kisebb eséllyel kapnak el influenzás vagy más légúti megbetegedéseket életük első hat hónapjában.  Ez azért nagy eredmény, mert az influenza elleni oltást általában féléves életkornál hamarabb nem tanácsolják beadatni a gyermekeknek, így a csecsemők fokozottan ki vannak téve a veszélyeknek az őszi-téli időszakban.

„A babák tüdeje nagyon apró, az immunrendszerük is kevésbé védi őket, így ők jóval sebezhetőbbek” - meséli Kate O’Brien, a John Hopkins Bloomberg Népegészségügyi Iskola vezető kutatója. De most úgy tűnik, megvan a megoldás. Az antitesteket ugyanis a baba szervezetébe lehet juttatni a placentán keresztül vagy az anyatejjel is.  Dr. O’Brien és csapata az amerikai őslakosok között, többek közt a Navajo és az Apach indiánok rezervátumaiban gyűjtött anyagokat, mivel az ottani csöppségek jobban ki vannak téve a légzőszervi megbetegedéseknek, mint városban élő társaik.

A kutatás során 1690 kismamát és majdnem ugyanennyi kisgyermekes anyukát vizsgáltak meg influenzaszezon alatt, és arra az eredményre jutottak, hogy azok a gyerekek, akiknek édesanyját még várandósan beoltották, 41%-kal kisebb eséllyel kaptak el influenzát és 39%-kal kevesebben szorultak kórházi kezelésre valamilyen felső légúti megbetegedés miatt, mint azon anyukák csemetéi, akiket nem oltottak be terhességük alatt.

Az Egyesült Államokban a kismamákat és a terhességet tervező nőket sürgetik, hogy oltassák be magukat H1N1 és influenza ellen is, hogy ezzel is megelőzzék az esetleges komplikációkat a terhesség során. Hazánkban megoszlanak a nézetek az oltásokkal kapcsolatban, de az ÁNTSZ javasolja a kismamák beoltását mindkét influenza ellen. A kisgyermekeknél pedig, a külföldi mintához hasonló módon, nem kifejezetten ajánlja, főleg csecsemőkorban az oltás alkalmazását.

Az Atlantai Egyetem kutatói egy másik tanulmányban pedig azt fejtik ki, hogy a beoltott kismamáknál 72%-kal kisebb számban fordultak elő fejletlenebb újszülöttek és szülési komplikációk az influenzaszezon alatt.

Bár a számok bíztatóak, azért a háziorvossal és a nőgyógyásszal való konzultáció ez ügyben elengedhetetlen. Mindenesetre a kutatók továbbra is igyekeznek a kismamák és a babák számára is a legkevésbé rizikós lehetőségeket megtalálni az influenza elleni küzdelemhez.

- Szakál Florica -

Forrás: Donna.hu

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache