Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 3 éves ]
2010-09-27
5 komment

Kiteregetjük a szennyest...

Amikor egy családban kisbaba születik, a szülők minden széppel és jóval szeretnék ellátni, mindenből a legjobbat akarják neki megadni. Nincs ez másként a pelenkaválasztással sem. Komoly üzletág épül rá, az anyukák, apukák pedig tanácstalanul szemlélik, vajon mi lenne a legjobb csemetéjüknek.

Ha a legjobbat akarjuk, akkor ne csak azt tartsuk szem előtt, hogy melyikben érzi magát legkényelmesebben gyermekünk, melyikből nem folyik ki a belepakolt anyag, melyiknek van állatkás díszítése, hanem azt is, hogy környezetünket melyikkel óvhatjuk leginkább. Persze, mindegyik szempont nagyon fontos, de az élhető és tisztább élettér is az, és jelenleg ezt a Földünk már nem tudja egyedül biztosítani. Abban, hogy a gyermekünk unokái is szívhassanak friss levegőt, láthassák a csodálatos növény- és állatvilágot, sokat számít, hogy mi hogy gondolkodunk, márpedig a szülők felelőssége a gyermekek jövője.

Eldobható vagy textil pelenka?

Egyértelmű, hogy az eldobható pelenkák korát éljük és a gyártók, kereskedelem (és még folytathatnák a sort) mindent megtesznek azért, hogy ez ne is változzon. Mindenki szereti, hiszen gyors, praktikus, viszont egy gyermek nagyjából 4-6000 pelenkát használ el átlagosan, ami a háztartási szemét kb. 8 százalékát teszi ki, lebomlása pedig kb. ötszáz évet  igényel. A lebomlás alatt a talajt jelentősen és folyamatosan szennyezi, hiszen ahhoz, hogy egy pelenka tökéletesen nedvszívó, pihepuha és a baba fenekének is kényelmes legyen, számtalan vegyi anyaggal kell kezelni. Ennek köszönhető az az ötszáz év is, amennyi idő alatt maradéktalanul lebomlik. Ha mindent számításba veszünk, akkor a mosható (ma már igen praktikus, tépőzáras változatban kapható) textilpelenka nem hogy környezettudatosabb, de jóval olcsóbb is!

Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy a mosható pelenka választása egy anyukának több munkát jelent, viszont ezeket a kicsit nehezebb lépéseket a gyermekünk szebb jövője és a Föld tisztább, élhetőbb környezete érdekében tesszük. Neked ez nem éri meg?

forrás: zoldovezet.blogger.hu

Cimkék: életmód
Hozzászólások
5db hozzászólás
cache