Milyen idős a gyermeked?
[ 36 hetes terhes - 41 hetes terhes ]
2010-10-04
1 komment

Köldökzsinórvér – mi legyen vele?

A szülés előtt álló, várandós nőket gyakran megkérdezik a köldökzsinórvér sorsáról, a teljes és részletes tájékoztatást a fogalomról azonban ritkán kapják meg, márpedig a fontosságát tekintve erről a kérdésről nem lehet percek alatt dönteni.

Az említett vér a baba köldökzsinórjában és a méhlepényben található, és nagyon különbözik a felnőttek vagy idősebb gyerekek vérétől, ugyanis vörösvérsejteket tartalmaz, mely nem képes az oxigén szállítására, viszont gyógyászati célra kiváló. Ezek a hemoglobinok születés után csakhamar elhalnak, viszont megfelelő intézkedések mellett, kinyerve a vérből az úgynevezett őssejteket, akár több tíz évig is tárolhatóak és szükség esetén például transzplantációknál, különböző betegségeknél kiválóan alkalmazhatóak, elősegítve a gyógyulást. És hogy mindez hogy történik? Az őssejtek képesek különböző típusú szöveti sejtekké alakulni, ezáltal a betegség következtében károsodott sejteket pótolni, így akár életbevágó fontosságot is tulajdoníthatunk e lehetőségnek.

A köldökzsinórvér kinyerése közvetlenül a szülés után történik, teljesen fájdalommentes folyamat és semmilyen kockázattal nem jár. Ha a szülők nem rendelkeznek ennek felhasználásról, akkor megsemmisítésre kerül. Az őssejtek tárolása különböző őssejtbankokban történik, melyekből hazánkban is egyre több van. A szolgáltatás ugyan nem ingyenes, viszont az egyes intézmények árai között jelentős különbségek is lehetnek, így fontos, hogy már jóval szülés előtt elgondolkodjanak a kérdésről és érdeklődjenek a lehetőségekről.

Az őssejtek megőrzése egy esetlegesen kialakult súlyosabb betegség esetében akár gyermekünk életét is megmentheti, így ne vessük el azonnal a kérdés megvitatását!

- BB -

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache