Milyen idős a gyermeked?
[ 6 1/2 éves ]
2009-07-09
0 komment

Komisz kölyök – Ha a gyerek nem figyel rád

A gyerekek gyakran megpróbálják figyelmen kívül hagyni, ha a szüleik megkérik őket valamire vagy, ha olyasmin kezdenek el vitázni, amiről nem akarnak beszélni. Azért teszik ezt, mert azt várják, hogy felidegesíti magát az ember vagy pedig azért, mert azt várják, hogy feladod, és saját magad teszed meg azt, amire eredetileg őt akartad megkérni. Természetesen ezek mind-mind tiszteletlenségek, amelyeket nem szabad annyiban hagyni.


Néhány ötlet arra, hogy lehet ezt a problémát kezelni:

  • Próbáld úgy fogalmazni a kéréseidet, hogy azok egyértelműek legyenek és ne általánosak, hogy később ne lehessen arra fogni a nem teljesítését, hogy nem értette! Például érdemes azt mondani, hogy légy szíves szedd össze az elhullott ágakat a kertben, nem pedig azt, hogy takarítsd ki a kertet.

  • Találj ki motiváló dolgokat! Az emberek jól reagálnak a pozitív megerősítésre, így jutalmazd meg azt, ha gyermeked megteszi, amire kéred - a jutalom lehet egy egyszerű ölelés vagy egy "köszönöm" is.
  • Próbáld meg a lehető legkevesebb alkalommal használni a Ne... kezdetű tiltásokat! Ha ki akarod küldeni a szobából, mert idegesít a fedett pályás focizás, akkor inkább mondd azt, hogy "Ki tudnál menni focizni az udvarra...." minthogy "Nem focizhatsz idebenn, mert..."!

  • Ne hagyd, hogy megússza azokat az alkalmakat, amikor szándékosan keresztülnéz rajtad! Ha nem teszi azt, amire megkéred, akkor megfelelő büntetést kell alkalmazni.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: nevelés
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache